Valsts drošības dienests brīdina par izlūkošanas riskiem, šķērsojot Krievijas vai Baltkrievijas robežu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts drošības dienests

Saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un citām valstīm Valsts drošības dienests (VDD) brīdina Latvijas valstspiederīgos par izlūkošanas riskiem, šķērsojot Krievijas vai Baltkrievijas robežu. Dienestā norādīja, ka Krievijas un Baltkrievijas specdienesti jau ilgstoši izvērš izlūkdarbības pret Latviju.

Ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju Eiropā un saspīlējumu Rietumvalstu attiecībās ar Krieviju un Baltkrieviju, VDD atgādina, ka šo valstu specdienestu pārstāvji visbiežāk uzrunā un mēģina savervēt Latvijas valstspiederīgos, kad tie apmeklē Krieviju vai Baltkrieviju. Pirmā saskarsme nereti notiek uz robežas, specdienestu pārstāvjiem uzdodoties par robežsargiem.

Saistībā ar minēto VDD aicina ikvienu, kuram jāšķērso Krievijas vai Baltkrievijas robeža, būt uzmanīgam un vērsties dienestā, ja robežšķērsošanas laikā cilvēks tiek neierasti pastiprināti pārbaudīts un izjautāts, ja iztaujāšanu veic persona civilajā apģērbā, nevis robežsardzes formā, ja tiek uzdoti jautājumi, kas neattiecas uz robežsardzes kompetenci, piemēram, par situāciju Latvijas valstī, cilvēka attieksmi pret notikumiem Ukrainā, kā arī, ja tie uzdoti privāti jautājumi, piemēram, par darbavietu, veicamajiem pienākumiem, finansiālo situāciju.

Tāpat VDD aicina vērsties dienestā, ja robežšķērsošanas laikā, cilvēks tiek nepamatoti apsūdzēts kādā pārkāpumā vai noziegumā, aicinot "sadarboties", kā arī, ja tiek iedots telefona numuru, uz kuru jāzvana, nākamreiz ierodoties konkrētajā valstī.

Ar VDD var sazināties, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pastu info@vdd.gov.lv. VDD garantē informācijas sniedzēju konfidencialitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu