EP apspriedīs no Ukrainas bēgošo bērnu aizsardzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas karogi laukumā pie Rīgas Kongresu nama.
Ukrainas karogi laukumā pie Rīgas Kongresu nama. Foto: Paula Čurkste/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien, 5.aprīlī, ar Eiropas Savienības (ES) Padomi un Eiropas Komisiju (EK) apspriedīs, kā ES pasargāt bērnus, kuri bēg no kara Ukrainā, īpaši no cilvēku tirdzniecības un ekspluatācijas, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka 3.martā tika aktivizēts pagaidu aizsardzības statuss Ukrainas bēgļiem, kas viņiem dod pagaidu uzturēšanās tiesības un piekļuvi izglītībai un darba tirgum ES.

Patlaban EK un ES Padomes prezidentvalsts Francija strādā pie desmit punktu plāna, lai uzlabotu Eiropas kopējo reakciju.

Tas ietvers ES līmeņa reģistrācijas platformu un transporta koordināciju, kā arī īpašas pamatnostādnes bērnu uzņemšanai un atbalstam, sadarbojoties ar ES Patvēruma aģentūru.

Debatēs un rezolūcijā, ko EP gatavojas pieņemt ceturtdien, 7.aprīlī, deputāti, visticamāk, uzsvērs, ka ir svarīgi aizsargāt no Ukrainas ieceļojošos bērnus un jauniešus pret cilvēku tirdzniecību un ekspluatāciju un atbalstīt viņu piekļuvi izglītībai dalībvalstīs.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vairāk nekā četri miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas un meklēt patvērumu, galvenokārt dodoties uz ES dalībvalstīm, kas robežojas ar Ukrainu, proti, uz Poliju, Rumāniju, Ungāriju, Slovākiju un Čehiju, kā arī uz Moldovu.

Saskaņā ar UNICEF datiem gandrīz puse no bēgošajiem ir nepilngadīgie, kuriem nepieciešama pastiprināta aizsardzība, jo pastāv lielāks risks, ka viņi var kļūt par cilvēku tirdzniecības un ekspluatācijas upuriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu