Stoltenbergs: NATO ir gatava ātri uzņemt Somiju un Zviedriju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Somija un Zviedrija lūgtu uzņemšanu NATO, alianse spētu tās ļoti ātri uzņemt, telekanālā CNN paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mums ir labs dialogs ar Somijas politiskajiem līderiem (..) un ar Zviedriju. Protams, jāizlemj viņiem, bet, ja viņi pieteiksies, viņus apstiprinās visi 30 NATO sabiedrotie.

Mēs atradīsim veidus, kā to izdarīt ātri," intervijā CNN paziņoja Stoltenbergs.

Somijas premjerministre Sanna Marina sestdien paziņoja, ka Somijai lēmums jautājumā par dalību NATO būtu jāpieņem šopavasar, kad valdība un parlaments būs rūpīgi izvērtējuši visus iespējamos plusus un mīnusus.

Uz Ukrainas kara fona Somijā pieaudzis sabiedrības atbalsts dalībai NATO. Jaunākā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka pievienošanos aliansei pašlaik atbalstītu 62% Somijas sabiedrības.

Somijai ar Krieviju ir 1340 kilometrus gara robeža - garākā no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Somijas prezidents Sauli Nīniste 28.martā ar NATO ģenerālsekretāru pārrunāja "principus un procedūras" jaunu dalībvalstu uzņemšanai aliansē.

Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone, kura vēl marta sākumā pasludināja dalību NATO par nepieņemamu, tagad apgalvo, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir būtiski mainījis situāciju Eiropā, padarot dalību NATO Zviedrijai diezgan pieņemamu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu