Pelēča literārā prēmija piešķirta grāmatai "Lībiešu tautas nama vēsture"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Renāte Blumberga
Renāte Blumberga Foto: LETA

Rakstnieka Aleksandra Pelēča literārā prēmija šogad piešķirta Renātei Blumbergai par grāmatu "Lībiešu tautas nama vēsture", informē Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

Ik gadu aprīlī, Talsiem tik nozīmīgā Aleksandra Pelēča dzimšanas dienas mēnesī, Talsu novada pašvaldība piešķir Pelēča literāro prēmiju kādam nozīmīgam, ar Talsu novada kultūrvēsturisko dzīvi saistītam literāram darbam.

Pelēča prēmijai tika izvirzītas astoņas 2021. gadā izdotas grāmatas, kas skar Talsu novada kultūrvēsturisko dzīvi. Pelēča literārā prēmija tiek piešķirta autoram par izcilu literāru darbu, kas ir dziļi saistīts ar sava laikmeta un novada norisēm. Vērtēšanas komisijas augstāko novērtējumu šogad ieguvusi Blumbergas grāmata "Lībiešu tautas nama vēsture: No ieceres līdz atklāšanai".

Grāmata atklāj Lībiešu tautas nama tapšanas gaitu no ieceres līdz atklāšanai 1939. gada 6. augustā. Kādreizējā lībiešu sabiedriskās un kultūras dzīves centrā, Mazirbes ciemā, uzceltajam namam ir piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. Tautas nams joprojām tiek uzlūkots par lībiešu un viņu valodas radinieku sadarbības simbolu, turklāt gadu ritumā tautas nams līdzās karogam un himnai ir kļuvis par vienu no lībiešu tautas trim simboliem. Pētījums sagatavots, balstoties Igaunijas, Latvijas un Somijas arhīvu un privāto kolekciju dokumentu studijās.

Prēmijas pasniegšana notiks 8. aprīlī, plkst.17 Talsu Galvenajā bibliotēkā. Pelēča literārās prēmijas pasniegšanas pasākumā tiks atklāti arī iedzīvotāju balsojuma rezultāti: ikvienam bija iespēja balsot par savu mīļāko apbalvojumam izvirzīto grāmatu.

Kā atgādina Fedko, Talsu pilsētas dome par godu Pelēča 80 gadu jubilejai 2000. gadā iedibināja tradīciju piešķirt literāro prēmiju literāro darbu autoriem par ieguldījumu Pelēča daiļrades pētniecībā un popularizēšanā, mākslinieciski augstvērtīgiem darbiem prozā, dzejā, publicistikā, literatūrzinātnē, kas veltīti Talsu novadam.

Pagājušogad Pelēča literārā prēmija piešķirta Andrim Kalnozolam par romānu "Kalendārs mani sauc". Savukārt lasītāju balsojumā uzvarēja Jāņa Žildes grāmata "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles: autorizēta biogrāfija".

Jānis Žilde "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles"
Jānis Žilde "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles" Foto: dienasgramata.lv
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu