Ne ukraiņi, ne viņu atbalstītāji nav Hamburgā sasituši automašīnas

Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Jau divas nedēļas sociālo mediju platformās Facebook, VKontakte un YouTube populārs kāds atkārtoti publicēts video ar automašīnām, kuras it kā esot sasituši Ukrainas bēgļi vai viņu atbalstītāji.

Viens un tas pats video ar dažādiem nosaukumiem ir vairākkārt publicēts sociālajos medijos, un pāris šī klipa versijas ir redzējuši jau desmitiem tūkstoši cilvēku. Katras video kopijas augšupielādētājs apgalvo ko citu par to, kas tieši ir noticis. Daži saka, ka visi sasistie automobiļi pieder Krievijas pilsoņiem, kaut gan nevienam auto nav redzama Krievijas numurzīme. Citi uzskata, ka it kā vainīgi esot Ukrainas bēgļi. Šķietami tā domā arī pats video filmētājs, lai gan viņš tiešiem vārdiem ukraiņus nepiemin:

“Lūdzu jums, Hamburga! Pieņemiet vairāk šeit visādus riebekļus.”

Re:Check izdevās atrast, ka sasistie automobiļi bija novietoti netālu no bērnudārza Kita Das Spielnetz Lohbrügge, kas redzams video. Līdz ar to uzzinājām, ka neilgi pirms video izplatīšanās šo noziegumu ir aprakstījis vācu ziņu portāls Hamburger Abendblatt. Ziņu rakstā nav pieminēti ne Ukrainas, ne Krievijas pilsoņi.

Re:Check kopīgi ar vācu faktu pārbaudīšanas un pētnieciskās žurnālistikas centru CORRECTIV sazinājās ar Hamburgas policiju. Policijas pārstāvis paskaidroja, ka nav pierādījumu, ka notikušajā ir bijuši iesaistīti Ukrainas bēgļi vai ka sasistas konkrēti Krievijas pilsoņu automašīnas. Policija patlaban uzskata, ka noziegumam nav nekādas saistības ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Tātad – video publicētāji neapzināti vai tīši melo par šī nozieguma veicējiem un motivāciju.

Jāpiebilst, ka vairākos video komentāros tiek spekulēts, ka Vācijas policijai nemaz nav atļauts izmeklēt noziegumus, kas varētu būt saistīti ar Krievijas-Ukrainas karu. Tā nav tiesa, jo pēc CORRECTIV iegūtās informācijas kopš kara sākuma Vācijas kriminālpolicijas pārvaldē ir reģistrētas deviņas izmeklēšanas, kas kaut kādā veidā saistītas ar notikumiem Ukrainā: viena sakarā ar publisku apvainojumu, trīs ar tīšu mantas bojāšanu, četras ar draudu izteikšanu un viena ar miesas bojājumiem. Neviena no šīm izmeklēšanām gan nav saistīta ar video redzamo noziegumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu