Bordāns: Sankciju dēļ iesaldēto nekustamo īpašumu vērtība pārsniedz 100 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pašlaik Latvijā sankciju dēļ iesaldēto, ar Krievijas personām saistīto nekustamo īpašumu vērtība pārsniedz 100 miljonus eiro.

Tomēr ir sagaidāms, ka iesaldēto īpašumu vērtība varētu pieaugt, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K).

Viņš norādīja, ka tāpat dažu miljonu eiro vērts ir arī iesaldētais autoparks.

Bordāns informēja, ka reizē vēl nav iesniegta informācija par juridisko personu aktīviem, kas varētu būt pat daudz vērtīgāki. Šo aktīvu vidū varētu būt arī dažādas bīstamas kravas Latvijas ostās, par kurām Latvijas valstij esot "jātur īpaša rūpe".

TVNET jau rakstīja, ka valdības sēdē otrdien notika diskusija par iespēju valsts īpašumā pārņemt sankcionētus Krievijas uzņēmumus, tostarp arī šīs bīstamās kravas.

Tieslietu ministrs preses konferencē atzīmēja, ka gadījumā, ja tas tiktu darīts, šim procesam būtu jābūt maksimāli ekonomiski izdevīgam - neatlaižot darbiniekus un iespēju robežās nezaudējot aktīvu vērtību.

Tieslietu ministrijā (TM) iepriekš informēja, ka tiesu administrācija kā vienotās datorizētās zemesgrāmatas pārzinis ir tiesām nosūtījusi informāciju par 56 nekustamajiem īpašumiem, kas atrodas sankcijām pakļauto personu īpašumā, valdījumā vai kontrolē.

Tiesas 49 nekustamajiem īpašumiem veikušas aizlieguma atzīmi. Tiesas turpina vērtēt un lemt par aizlieguma piemērošanu.

Uzņēmuma reģistrs konstatējis piecus gadījumus, kas varētu liecināt par mēģinājumiem apiet sankciju sekas un kur pieteiktās izmaiņas skar sankcijām pakļautas personas. Informācija sniegta tiesībsargājošām iestādēm, un izmaiņas reģistra datos nav veiktas.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) 66 transportlīdzekļiem, kas pieder sankcijām pakļautām personām vai ir to turējumā, ir uzlikusi aizlieguma un atsavināšanas atzīmi.

Lauksaimniecības datu centrs konstatējis reģistrētu ganāmpulku vienai juridiskai personai, kas saistīta ar sankcijām pakļautu personu, taču saimniecība ir likvidēta vēl pirms sankciju noteikšanas.

Civilās aviācijas aģentūra Latvijas civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā vienam helikopteram veikusi atzīmi, ka tas ir saistīts ar sankcijām pakļautu personu, tādējādi ierobežojot iespēju konkrēto gaisa kuģi noņemt no gaisa kuģa reģistra.

Sankcijas tika piemērotas, reaģējot uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu