Latvija slēdz Krievijas ģenerālkonsulātus Daugavpilī un Liepājā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Edgars Rinkēvičs
Edgars Rinkēvičs Foto: Konstantin Sednev

Ārlietu ministrija (ĀM) otrdien nolēmusi atsaukt piekrišanu Krievijas ģenerālkonsulātu Daugavpilī un Liepājā darbībai Latvijā, tādējādi slēdzot abas Krievijas konsulārās pārstāvniecības.

 

Šo ģenerālkonsulātu diplomātiskie darbinieki tiek pasludināti par Latvijā nevēlamām personām.

Lēmums ir pieņemts, solidarizējoties ar Ukrainu tās cīņā pret neizprovocēto un neattaisnojamo Krievijas militāro agresiju un karu.

ĀM norāda, ka Latvija atkārtoti un visstingrākajā veidā nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā.

"Starptautiskās sabiedrības rīcībā ir nonākušas plašas liecības par Krievijas bruņoto spēku slepkavībām, zvērībām un kara noziegumiem pret Ukrainas mierīgajiem civiliedzīvotājiem, kā arī par Krievijas militāristu mērķtiecīgajām darbībām, lai iznīcinātu civiliedzīvotāju īpašumu un civilo infrastruktūru okupētajos Ukrainas reģionos," paziņojumā pauž ĀM.

Krievijas prettiesiskais iebrukums un tās bruņoto spēku īstenotie kara noziegumi ir klajā pretrunā ar Krievijas starptautiskajām saistībām un pienākumiem. Tiem, kuri ir pieņēmuši, izpildījuši un atbalstījuši lēmumus par militāru agresiju un noziegumiem Ukrainā, ir jāuzņemas pilna atbildība, informē ĀM.

Šodien lēmums tika paziņots Krievijas vēstniekam Latvijā Mihailam Vaņinam. Krievijas ģenerālkonsulātu darbība Latvijas nav pieļaujama pēc 30.aprīļa dienas beigām.

Līdz šim termiņam Latvija ir jāpamet izraidāmajām personām.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ierakstā "Twitter" norāda, ka izraidīti tiek 13 Krievijas diplomāti un ģenerālkonsulātu darbinieki.

Jau vēstīts, ka Lietuvas valdība pirmdien nolēmusi pazemināt diplomātiskās pārstāvības statusu attiecībās ar Krieviju un pieprasījusi, lai šīs valsts vēstnieks Aleksejs Isakovs atstāj Lietuvu, vienlaikus nolemjot arī slēgt Krievijas konsulātu Klaipēdā, paziņojis ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Reaģējot uz Krievijas militāro agresiju pret suverēno Ukrainu un Krievijas bruņoto spēku zvērībām dažādās okupētajās Ukrainas pilsētās, tostarp šausminošo slaktiņu Bučā un citur, Lietuvas valdība nolēmusi pazemināt diplomātiskās pārstāvības līmeni, un Krievijas Federācijas vēstniekam būs jāatstāj Lietuva," viņš norādījis, piebilstot, ka tuvākajā laikā mājās atgriezīsies Lietuvas vēstnieks Maskavā Eitvīds Bajarūns.

Landsberģis pastāstījis, ka Lietuva par šo lēmumu jau informējusi savas partnervalstis Eiropas Savienībā (ES) un NATO, aicinot tās rīkoties tāpat.

Vienlaikus viņš piebildis, ka valdība nolēmusi slēgt Krievijas konsulātu Klaipēdā, ņemot vērā Krievijas diplomātiskā dienesta "vispārējo nekonstruktīvo lomu attiecībā uz agresiju pret Ukrainu".

"Krievijas okupācijas spēku brutalitāte pārkāpusi jebkādas civilizētās pasaules normas. Tas, ko pasaule ierauga Bučā, diemžēl var izrādīties tikai sākums. Pēc citu pilsētu atbrīvošanas var atklāties vēl vairāk šausmīgu kara noziegumu," sacījis ministrs. "Neviens Krievijas bruņoto spēku kara noziegums un noziegums pret cilvēci netiks aizmirsts."

"Mans un Lietuvas valdības mērķis ir panākt, lai šos noziegumus pēc iespējas drīzāk izvērtētu tiesa un lai tiktu saukti pie reālas atbildības gan tie, kuri deva pavēles izdarīt šādus noziegumus, gan tie, kuri tos izdarīja," viņš uzsvēris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu