Rožukalne rosina LTV informēt sabiedrību par konstatētajiem žurnālistu profesionālās ētikas pārkāpumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas televīzijas ēka ziemā.
Latvijas televīzijas ēka ziemā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds Anda Rožukalne mudina "Latvijas Televīzijas" (LTV) Ētikas komisijas sastāvā iekļaut dažādu jomu profesionāļus, bet LTV vadībai nodrošināt veidu, kā informēt sabiedrību par konstatētajiem žurnālistu profesionālajiem ētikas pārkāpumiem, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Sabiedrisko mediju ombuds 17.martā saņēma iesniegumu "Par LTV Ētikas komisijas lēmumu", izklāstot situāciju un jautājot par to, cik kvalitatīvi notiek lēmumu pieņemšana LTV Ētikas padomē, kā piemēru minot Ētikas komisijas lēmumu attiecībā uz LTV žurnālista Iļjas Kozina sižetu raidījumā "Panorāma" šī gada 20.janvārī. Sižetā, parādot pieminekļa Gunāram Astram atklāšanas pasākumu, montāžas procesā bija pievienota publikas ūjināšanas skaņa arī laikā, kad dziedātāja Ieva Akurātere izpildīja dziesmu "Manai tautai".

Iesniedzējs par sižetu vērsies LTV Ētikas komisijā. Lai gan tā atzinusi pārkāpumu, ierosinājusi disciplinārlietu, un žurnālistam izteikusi piezīmi, iesniedzējaprāt, notika manipulācija ar faktiem, atvainošanās par sižeta sagrozīšanu bijusi formāla, tā nesaturēja nožēlu un netika izcelta sociālo mediju saturā.

Turklāt LTV vadība nesniedza viedokli par notikušo citiem LTV darbiniekiem.

Ombudam iesniegumā lūgts izskatīt minēto gadījumu un iniciēt vairākas izmaiņas - definēt obligātu administratīvo kārtību, kas LTV būtu jāievēro sarežģītu situāciju un aizdomu gadījumā, kad varētu būt pieļauts ētikas noteikumu pārkāpums, mainīt LTV Ētikas komisijas sastāvu, lai tajā nedominētu iestādes administrācija, fiksēt Ētikas komisijas sēžu audioierakstus.

Rožukalne izvērtējusi situāciju, lūgusi LTV galvenās redaktores Sigitas Roķes un LTV programmu daļas vadītājas Janas Semjonovas atbildes uz ombuda jautājumiem par iesniegumā minētajiem faktiem un apstākļiem.

Ombuds atzinis, ka LTV Ziņu dienests ir laikus konstatējis ētikas pārkāpumu sižetā, turklāt LTV Ziņu dienesta rīcība, konstatējot ētikas pārkāpumu, kopumā bijusi atbilstoša profesionālajai praksei, kas, cita starpā, ietvēra arī pārrunas ar konkrēto darbinieku, lai novērstu līdzīgus pārkāpumus.

LTV Ziņu dienests nav rosinājis Ētikas komisiju izskatīt šo pārkāpumu, izraisot citu LTV darbinieku neizpratni un radot šaubas par patiesu gatavību atzīt profesionālās ētikas pārkāpumu.

Rožukalne ierosina papildināt LTV Rīcības un ētikas kodeksu ar nosacījumu, ka visi mediju organizācijā konstatētie profesionālās ētikas pārkāpumi tiek izskatīti Ētikas komisijas sēdē. Savukārt komisijas sastāvā rosināts iekļaut dažādu jomu profesionāļus, kas nepārstāv LTV struktūrvienību vadītājus un kurus darbam ētikas komisijā izvirza LTV darbinieki.

Tāpat ombuds rosina LTV valdei izveidot kārtību, kā LTV darbinieki un skatītāji tiek informēti par konstatētajiem profesionālās ētikas pārkāpumiem, bet galvenajai redaktorei rosināt izveidot formātu, ar kura palīdzību sniegt informāciju un veicināt diskusiju par dažādiem, ar profesionālo ētiku saistītiem jautājumiem.

Tāpat ierosināts nodrošināt LTV Ētikas komisijas lēmumu publicēšanu LTV mājas lapā, tā nodrošinot darbības caurskatāmību un veicinot sabiedrības medijpratību.

Lai nodrošinātu atklātu un precīzu komunikāciju par profesionālo ētiku, Rožukalne ierosina LTV Mārketinga un komunikācijas daļai izveidot efektīvu profesionālās ētikas problēmjautājumu un LTV Ētikas komisijas konstatēto pārkāpumu un profesionālās ētikas jautājumu komunikācijas plānu un formātus, iekļaujot arī žurnālistu, redaktoru un producentu, kā arī citu satura veidošanā iesaistīto darbinieku komunikāciju par ētikas dilemmām un pārkāpumiem, ja tie konstatēti.

Tāpat ierosināts LTV Ētikas komisijas nolikumu papildināt ar rīcību gadījumos, kad komisija izskata iespējamos profesionālās ētikas pārkāpumus, kuros iesaistīti konkrētu komisijas locekļu padotie vai struktūrvienības kolēģi. Proti, šādos gadījumos komisijas loceklim ir jāizvirza prasība sevi no balsošanas atstādināt un balsošanā nepiedalīties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu