Lielbritānija nosaka sankcijas "Sberbank"; šogad pārtrauks Krievijas ogļu un naftas importu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sberbank
Sberbank Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānija trešdien noteikusi sankcijas Krievijas lielākajai bankai "Sberbank" un apņēmusies līdz šī beigām pilnībā pārtraukt Krievijas ogļu un naftas importu, paziņoja Ārlietu ministrija.

"Mūsu jaunākie pasākumi izbeigs Krievijas enerģijas importu Lielbritānijā un nosaka sankcijas vēl vairākām personām un uzņēmumiem, iznīcinot Putina kara mašīnu," paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministre Lisa Trasa.

Bez "Sberbank" sankcijām pakļauta arī "Credit Bank of Moscow" un abām bankām tiek iesaldēti aktīvi.

Tāpat tiek pilnībā aizliegtas jebkādas jaunas Lielbritānijas investīcijas Krievijā, kuru apmērs 2020.gadā sasniedza 11 miljardus mārciņu.

Līdz 2022.gada beigām Lielbritānija pārkrauks jebkādu atkarību no Krievijas oglēm un naftas un pēc tam iespējami ātri izbeigs arī gāzes importu, paziņoja Ārlietu ministrija.

No nākamās nedēļas tiks aizliegts svarīgākā naftas pārstrādes aprīkojuma un katalizatoru eksports, samazinot Krievijas spējas ražot un eksportēt naftu, tādējādi vēršoties ne tikai pret nozares finansēm, bet arī tās spējām kopumā.

Tāpat tiek noteikti ierobežojumi attiecībā uz svarīgākajām Krievijas stratēģiskajām nozarēm un valsts uzņēmumiem. Tas ietver dzelzs un tērauda produktu importa aizliegumu.

Sankcijām pakļautas arī vairākas privātpersonas - minerālmēslu ražotāja "Acron" lielākais akcionārs Vjačeslavs (Moše) Kantors, minerālmēslu ražotāja "Phosagro" izpilddirektors Andrejs Gurjevs, "Kamaz" direktors Sergejs Kogogins, dimantu ieguves kompānijas "Alrosa" prezidents Sergejs Ivanovs, gāzes kompānijas "Novatek" dibinātājs un izpilddirektors Leonīds Mihelsons, Krievijas trešās lielākās bankas "Gazprombank" izpilddirektors Andrejs Akimovs, naftas kompānijas "GazpromNeft" izpilddirektors Aleksandrs Djukovs, cauruļvadu ražotāja SGM līdzīpašnieka Borisa Rotenberga dēls Boriss Rotenbergs.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī Lielbritānija "melnajā sarakstā" iekļāvusi vairāk nekā 1000 Krievijas un Baltkrievijas fizisko un juridisko personu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu