Latviešu valodā iznācis Hilarijas Mantelas romāns "Ievediet nelaiķus"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Hilarija Mantela
Hilarija Mantela Foto: Reuters/Scanpic

Rets rakstnieks ir saņēmis Bukera balvu (Man Booker Prize), un vēl mazāk ir to, kas šo pagodinājumu saņēmuši divreiz. Britu rakstniece Hilarija Mantela (Hilary Mantel) ir pirmā sieviete, kas Bukera balvu saņēma par divām grāmatām, turklāt otrā apbalvotā grāmata ir pirmās turpinājums. Romāns "Vilku nams" ieguva Bukera balvu 2009. gadā, bet tā turpinājums "Ievediet nelaiķus" (Bring up the bodies) – 2012. gadā. Romāns “Ievediet nelaiķus” tikko iznācis arī latviešu valodā.

Tulkotāja Karīna Tillberga stāsta: "Grāmata dāvā lielisku iespēju mazliet atpūsties no pašreizējās politiskās situācijas, pievēršoties krietni senākām un līdz ar to mazāk satraucošām intrigām bēdīgi slavenā Henrija VIII galmā. Lasītāju gaida jauna tikšanās ar gudro, viltīgo, ambiciozo un daudzfunkcionālo Tomasu Kromvelu – karaļa labo roku, kurš kārto ne tikai valsts iekšējās, ārējās un garīgās lietas, bet ir spiests veikt arī Henrija uzticības personas, psihoterapeita, sapņu tulka un savedēja lomu.[..]

Un Kromvels kā parasti spīdoši tiek galā ar savu uzdevumu, izraisot negantu vētru ūdensglāzē – baiļu pārņemtie galminieki nodod gan paši sevi, gan citus, ripo galvas, līst asinis, visi cenšas izdzīvot vai/un gūt no tā visa kaut kādu labumu. Jā, šajā ziņā pasaule nav necik mainījusies.

Tāpat kā "Vilku namā", literārie gardēži atkal varēs baudīt autores neatkārtojamo stilu, metaforām piesātināto un vienlaikus apburoši ironisko valodu, kas piešķir dramatiskajiem notikumiem vieglu farsa pieskaņu."

"Ievediet nelaiķus"
"Ievediet nelaiķus" Foto: publicitātes

Tomass Kromvels ir reāls vēsturisks personāžs, tāpat kā viņa pavēlnieks. Intrigu meistars, cilvēks bez sirdsapziņas, toties ar milzu ambīcijām un spēju manipulēt, apsviedīgs puisis, kurš, pašlabumu meklējot, karalim palīdz apmierināt kaislības, kā arī iznīcināt īstus un iedomātus ienaidniekus. Hilarijai Mantelai izdevies tēlu un laikmetu atainot tik patiesīgi un aizraujoši, ka lasītājs dzīvo līdzi Kromvela veiksmēm un neveiksmēm tā, it kā no tām būtu atkarīgs arī viņa liktenis.

"Izcils romāns par tumšām un nekrietnām kaislībām, gan publiskām, gan privātām. Patiesi nozīmīgs stāsts,"

raksta “Financial Times”.

Hilarija Mantela ir angļu rakstniece, īso stāstu un vēsturisku romānu autore. Pēc šo romānu motīviem uzņemts arī televīzijas seriāls.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu