"Brīnums" - drosmīgs un iedvesmojošs stāsts par citādo

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Brīnums"
"Brīnums" Foto: Ekrānuzņēmums

Amerikāņu scenārista un režisora Stīvena Čboska (Stephen Chbosky) filma par kādu desmit gadus vecu zēnu ar sejas deformāciju, apliecina, ka filma, kas uz papīra varētu likties salkana un sāja, patiesībā var saraudināt pat viscietāko sirdi. 

2017. gada drāma "Brīnums" (angļu: Wonder), kas šobrīd skatāma "LMT Viedtelevīzijā", ir stāsts par Ogiju Pulmanu (Jacob Tremblay) - gudru zēnu ar Trīčera-Kolinsa sindromu, kurš sācis apmeklēt 5. klasi un cenšas iejusties skolas vidē starp "normāliem" klasesbiedriem.

Trīčera-Kolinsa sindroms ir reta ģenētiska slimība. Tā izpaužas kā izkropļota sejas mīmika, deformētas ausis, vaigukaulu trūkums u.c. Ļaunākajā gadījumā ar TC sindromu slimi bērni var piedzimt gandrīz bez sejas. Slimība ir tik reta, ka rodas 1 no 50 000 cilvēkiem.

Lai arī zēnam veiktas vairākas plastiskās sejas operācijas, tāpat viņš izskatās atšķirīgs. Taču Ogijs ir tieši tāds pats zēns kā visi citi - viņam patīk "Zvaigžņu kari", spēle "Minecraft", - pie šī secinājuma filmas gaitā nonāk daudzi Ogija klasesbiedri.

Bieži viņš iziet ielās ar rotaļu kosmonauta ķiveri, kas ļauj viņam sapņot par tāltālām galaktikām, vienlaikus slēpjot no citu acīm savu atšķirīgo, deformēto seju. 

Filmā redzams, ka pašā sākumā Ogija vienaudžiem nav viegli pieņemt citādo un aiz neparastās ārienes ieraudzīt to stipro, drosmīgo un labsirdīgo zēnu, ko pazīst viņa mīlošā ģimene. 

Ogija mammu atveido slavenā Holivudas aktrise Džūlija Robertsa (Julia Roberts), bet tēvu Ouens Vilsons (Owen Wilson). Ogija vecāko māsu atveido horvātu izcelsmes amerikāņu aktrise Izabela Vidoviča (Izabela Vidovic).

"Brīnums" (Džūlija Robertsa un Ouens Vilsons)
"Brīnums" (Džūlija Robertsa un Ouens Vilsons) Foto: kadrs no filmas

Lai gan Ogijs pūlas būt tāds pats kā citi skolēni, viņš tikai vēlreiz apliecina, ka ir īpašs, un ne jau neparastā izskata dēļ.

Ogija vecāki filmā attēloti kā viena saliedēta komanda - viņi ir iejūtīgi, mīloši vecāki, kuri meklē labākos risinājumus dēla audzināšanai. Vienlaikus abi cenšas iedrošināt Ogiju pašam sevi aizstāvēt, iekļauties sabiedrībā, neskatoties uz deformāciju. Arī Ogijs to vēlas.

Savukārt filmas sarežģītākais tēls ir Ogija māsa, kura pieradusi, ka visa dzīve ģimenē griežas ap Ogiju, un viņas vēlmes un vajadzības paliek allaž otrajā plānā. 

Filmas pamatā ir iedvesmojošais un aizkustinošais amerikāņu rakstnieces R. Dž. Palasio (R.J. Palacio) romāns, kas ir ieguvis 1. vietu 2015. gada Jauniešu 15+ grupā Latvijas Nacionālās Bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmā "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija". Filma savulaik nominēta arī Amerikas Kinoakadēmijas balvai nominācijā "Labākais grims un matu sakārtojums".

Izabela Vidoviča filmā "Brīnums"
Izabela Vidoviča filmā "Brīnums" Foto: kadrs no filmas

Filmu var ierindot blakus tādām lentēm kā Deivida Linča "The Elephant Man" (1980), kas arī balstīta literārā darbā - Bernarda Pomeranca lugā "Ziloņcilvēks", kā arī Pītera Bogdanoviča filmai "Maska". 

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu