EP atbalsta plānu paātrināt Eiropas stratēģisko gāzes rezervju papildināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien, 7. aprīlī, atbalstīja plānu paātrināt Eiropas stratēģisko gāzes rezervju papildināšanu, lai mājsaimniecībām un uzņēmumiem pietiktu gāzes nākamajai apkures sezonai, informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Nostāja par Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu, ko EP pieņēma saskaņā ar steidzamības procedūru, tagad vēl jāapspriež ar dalībvalstu ministriem. EP deputāti vēlas noteikt obligātu minimālo 80% gāzes līmeni krātuvēs līdz 1.novembrim, turpmākajos gados uzkrājumu palielinot līdz 90%, lai panāktu energoapgādes drošību un pasargātu eiropiešus no iespējamiem piegādes pārrāvumiem.

Visiem uzglabāšanas operatoriem būs jāveic arī jauna obligātā sertifikācija, lai izvairītos no ārējas iejaukšanās radītiem riskiem. Operatoriem, kuri nespēs nodrošināt šo sertifikāciju, būs jāatsakās no Eiropas Savienības (ES) gāzes krātuvju īpašumtiesībām vai kontroles. Turklāt operatori nevarēs slēgt gāzes krātuvi bez valsts regulatora atļaujas.

Lai paātrinātu gāzes krājumu papildināšanu, jaunais likums varētu dot stimulus enerģētikas uzņēmumus, piešķirot atlaides pārvades tarifiem uz krātuvēm vai no tām.

EK tiesību akta priekšlikumu pieņēma 23.martā saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu. Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja lūdza piemērot steidzamības procedūru. EP nobalsoja par šādas procedūras piemērošanu.

Versaļas samitā ES vadītāji pieprasīja veikt pasākumus, lai risinātu jautājumu par enerģētisko neatkarību. Eiropadomes 24.marta un 25.marta samitā atzinīgi novērtētā EK priekšlikuma mērķis ir samazināt gāzes piegādes drošības riskus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu