Izstrādāti grozījumi atbalsta programmā atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai pēc iespējas plašāks iedzīvotāju loks varētu saņemt atbalstu arī zemākas klases biomasas granulu katlu iegādei, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izstrādājusi grozījumus atbalsta programmā atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Grozījumus pēc saskaņošanas ar iesaistītajām ministrijām nākamnedēļ VARAM virzīs apstiprināšanai valdībā.

Kā svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", VARAM sagatavojusi neizpildāmas prasības, lai iedzīvotāji saņemtu valsts atbalstu granulu katlu un citu atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādei mājsaimniecībās.

Ikviens privātmājas īpašnieks no valsts var saņemt līdz 3400 eiro granulu katla iegādei, ja atslēgsies no gāzes. Tomēr ierēdņi noteikuši tik augstas prasības, ka naudu neviens nevarot saņemt, jo katlam jāatbilst A+++ efektivitātes klasei.

Plešs skaidro, ka lai reaģētu uz straujo energoresursu cenu kāpumu un mazinātu atkarību no Krievijas gāzes, ministrija šo atbalsta programmu iedzīvotājiem izstrādājusi ļoti īsā termiņā, vienlaikus tiecoties rast risinājumu, kas atbilst augstākajiem klimata, vides un dabas aizsardzības standartiem. Šajā gadījumā - lai ierobežotu energoresursu patēriņu un mazinātu gaisa piesārņojumu, kas galvaspilsētā ir īpaši augsts. Eiropas valstīs jaunākās paaudzes biomasas granulu katli ir pieejami, un arī Latvijas uzņēmumiem ir iespējams tos piedāvāt pašmāju tirgū.

Apzinoties, ka šādus biomasas granulu katlus Latvijas komersanti pašlaik tirgū nepiedāvā, ministrija ir izstrādājusi grozījumus konkursa nolikumā, lai pēc iespējas plašāks iedzīvotāju loks varētu saņemt atbalstu arī zemākas klases biomasas granulu katlu iegādei.

Ministrs uzsver, ka atbalsta programmā ir pieejams pietiekams finansējuma apjoms, un šāda veida aktivitātes varēs īstenot jau tuvāko mēnešu laikā. Tāpat politiķis aicina iedzīvotājus pieteikties atbalstam saules paneļu un kolektoru, vēja ģeneratoru un siltumsūkņu iegādei. Pirmie iedzīvotāju iesniegumi jau esot saņemti.

Jau ziņots, ka VARAM izstrādātā atbalsta programma paredz atbalsta sniegšanu fosilā kurināmā, piemēram, dabasgāzes, dīzeļdegvielas, akmeņogļu, iekārtu nomaiņai pret jaunām atjaunojamos energoresursus izmantojošām iekārtām - biomasas granulu katli, siltumsūkņi, saules kolektori, vai pieslēgšanos centralizētai siltumapgādes sistēmai.

Tāpat atbalsts paredzēts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem - saules paneļiem, vēja ģeneratoriem mājsaimniecības pašpatēriņa vajadzībām.

Atbalsta programmā pieejamais kopējais finansējums ir 20 miljoni eiro. Ministrija paredzējusi, ka atbalsts konkursa ietvaros tiek sniegts granta - vienreizēja maksājuma - veidā pēc iekārtas iegādes un uzstādīšanas. Atkarībā no iekārtas var saņemt atbalstu līdz 15 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu