LTV pirmizrādīs filmu par Gunāru Astru – "Drosmes diena"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Drosmes diena"
"Drosmes diena" Foto: publicitātes

Latvijas Televīzijā 19. aprīlī plkst. 22 gaidāma pirmizrāde filmai "Drosmes diena", kas vēsta par tiesas prāvām pret Latvijas nacionālās pretestības kustības dalībnieku Gunāru Astru un citiem tolaik citādi domājošajiem. Filmas idejas un scenārija autors – Lauris Gundars, informē LTV pārstāve Ginta Martini.

"Šis ir stāsts, kurš mums pašiem sev būtu bijis jāizstāsta jau pirms gadiem trīsdesmit, tomēr skaidra attieksme par tā laika notikumiem mums sāk veidoties vien tagad – jaunas, brutālas vardarbības ēnā 21. gadsimtā," saka Lauris Gundars.

Filmas pamatā ir materiāli par 1983. gada tiesas prāvām pret citādi domājošajiem – šajā gadā uz cietumiem un nometnēm tika nosūtīti ārkārtīgi daudz cilvēku, kuri nespēja samierināties ar pastāvošo iekārtu. Tomēr kāds no tiesājamiem atļāvās līdz šim neiedomājamo – publiski skaļi paust patiesību par vardarbīgo padomju valsti un okupāciju. Tas bija Gunārs Astra. Tā bija īstena drosme, kas līdz pat Atmodas gadiem un PSRS sabrukumam iedrošināja tautu nebaidīties. Gunārs Astra tika divas reizes represēts, kopumā ieslodzījumā pavadīja nepilnus 20 gadus.

Filmā Gunāra Astras īpašo lomu Latvijas vēsturē apliecina viņa laikabiedri, tiesātie par patiesību – Lidija Lasmane, Jānis Rožkalns, Jānis Vēveris, Knuts Skujenieks –, kā arī viņu palīgi brīvajā pasaulē – Pāvils Brūvers un Egils Levits.

"Šie ļaudis zināja, ka cīņa ar pārspēku draud ar gariem ieslodzījuma gadiem, tomēr centās pretoties, saglabāt ticību brīvai valstij un nodot to līdzcilvēkiem,"

teic Lauris Gundars.

Filmas scenārija autors – Lauris Gundars, režisors – Jurģis Tūbelis, tiesas procesu izspēlē aktrise Lidija Pupure un Liepājas teātra jaunie aktieri – Madara Vilčuka, Madara Kalna, Agnija Dreimane, Kārlis Ērglis, Kārlis Elvis Artejevs, Valts Skujiņš, Kintija Stūre. Filmas producente – Arta Ģiga.

Baumaņa skvērā pretim tiesas ēkai, kurā Latvijas slavenāko brīvības cīnītāju 1983.gadā notiesāja LPSR Augstākā tiesa, notiek Gunāra Astras piemiņai veltītā pieminekļa "Nebaidies!" atklāšanas pasākums.
Baumaņa skvērā pretim tiesas ēkai, kurā Latvijas slavenāko brīvības cīnītāju 1983.gadā notiesāja LPSR Augstākā tiesa, notiek Gunāra Astras piemiņai veltītā pieminekļa "Nebaidies!" atklāšanas pasākums. Foto: Paula Čurkste/LETA
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu