Foto ⟩ "Krimināllieta iesācējam": Deviņdesmito mode kā no laika kapsulas

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Krimināllieta iesācējam"
"Krimināllieta iesācējam" Foto: publicitātes

Televīzijas skatītāju un Andra Kolberga detektīvromānu fanu ilgi gaidītā daudzsēriju krimināldrāma "Krimināllieta iesācējam", kuras pirmizrāde tika atlikta, reaģējot uz Krievijas sākto karu Ukrainā, kino pirmizrādi piedzīvos jau pavisam drīz.

No 22. aprīļa seriāls būs skatāms "LMT Viedtelevīzijā" un viedtelevizija.lv. Filmas darbība norisinās 1995. gadā, un deviņdesmitie filmā šķiet gluži kā vakar piedzīvoti, pilnasinīgi izpaužoties gan dažādās sadzīviskās ainās, gan, protams, arī modē.

Par filmā redzamajiem tērpiem stāsta filmas kostīmu māksliniece Jūlija Volkinšteine: "Kaut arī atsevišķi deviņdesmito gadu modes elementi vēl šodien atrodami ne viena vien stilīga jaunieša garderobē, kopumā šo periodu daudzi mēdz dēvēt par neglītāko modes vēsturē. Kleitas uz lencītēm, sporta apģērbs ikdienā, raupjas mežģīnes, frizūras ar poniju, kurpes ar kvadrātveida purngalu, kombinezoni, bezformīgs apģērbs – deviņdesmitie bija īpašs laiks, kad modes vēsmas Latvijā lielā mērā diktēja amerikāņu seriāli, bet patiešām stilīgi apģērbi un aksesuāri bija pieejami vien retajam."

"Krimināllieta iesācējam"
"Krimināllieta iesācējam" Foto: Publicitātes foto

"Deviņdesmito gadu mode, kas man bērnībā šķita neizteiksmīga un pat lempīga, ļāva sevi jaunatklāt, uz šo laiku paskatoties ar "svaigu aci"," stāsta Jūlija Volkinšteine. "Seriālā ir redzama apģērba stilistika un elementi, kas dominēja deviņdesmitajos gados. Tās ir oversized piegriezuma žaketes, ādas jakas, bītlenes, adījumi un platas kaklasaites. Krāsu paletē dominēja zaļie, brūnie, violetie toņi un melnā krāsa. Sievietēm – pagarinātas žaketes ar minisvārkiem un kleitas ar ziedu apdruku."

Foto: Ieskats seriālā "Krimināllieta iesācējam".

Apģērba kods, atspoguļojot noteikto laiku, parādās dažādās seriāla epizodēs. Piemēram, seriāla varones Nata, Vera, Matilde un Anita valkā tērpus ar ziedu apdruku, izteikti deviņdesmito stilā ir saposti policisti Sidrabs un Kārkliņš, bet bandītu garderobi rotā sporta tērpi un ādas jakas.

Jūlija Volkinšteine atzīst, ka gatavojoties filmēšanai, lielākais izaicinājums bija Covid-19 krīzes ierobežojumu dēļ slēgtie veikali, tāpēc nācās meklēt dažādus risinājumus, lai atrastu laikam un seriāla epizodēm atbilstošus kostīmus.

"Noteikti gribētu teikt paldies cilvēkiem, kas atsaucās un ziedoja savas garderobes elementus. Lielākā daļa tērpu ir autentiski sava laika eksemplāri, bet atsevišķi kostīmi, piemēram, Natas tērpi gan tika īpaši izgatavoti. Speciāli šūtajiem apģērbiem iedvesma meklēta tā laika žurnālos Burda. Natas balles kleita tika šūta, iedvesmojoties no Ilzes Jaunalksnes deviņdesmito gadu Vecgada koncerta programmas," atklāj kostīmu māksliniece.

Daudzsēriju filmas līdzproducenti ir "LMT" un Latvijas Televīzija (LTV). Spraigus notikumus septiņās sērijās uz ekrāniem izdzīvos gan pašmāju, gan ārzemju aktieri.

Projekts tika izvēlēts Nacionālā Kino centra 2020. gadā rīkotajā konkursā par augstvērtīgu seriālu izveidi.

Kā top skaņa seriālam "Krimināllieta iesācējam".

Krimināllieta iesācējam- kā top skaņa from Red Dot Media on Vimeo.

Aktieru sastāvu veido Madara Zviedre, Diāna Krista Stafecka, Ritvars Logins, Ģirts Krūmiņš, Mārcis Maņjakovs, Jurijs Djakonovs un Uldis Dumpis, kā Aleksejs Gorbunovs no Ukrainas, Hrants Tokhatjans no Armēnijas, Valentīns Novopoļskis no Lietuvas, Jurijs Curilo un Andrejs Iļjins no Krievijas.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu