Foto ⟩ Godalgotā Sīmaņa filma "Gads pirms kara" ir klāt

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Gads pirms kara"
"Gads pirms kara" Foto: publicitātes

Jau 13. aprīlī notiks režisora Dāvja Sīmaņa jaunās filmas "Gads pirms kara" Latvijas pirmizrāde. Vēsturiskais trilleris piedzīvoja īstu triumfu Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" noslēguma ceremonijā, saņemot astoņas balvas, tai skaitā arī kā gada labākā pašmāju filma. Nupat tapis zināms, ka režisors Dāvis Sīmanis un filmas māksliniece Kristīne Jurjāne apbalvoti valsts augstāko atzinību - Triju Zvaigžņu ordeni.

Atgādinām, ka Sīmaņa vēsturiskais trilleris saņēma ne tikai galveno - balvu labākajai pilnmetrāžas spēlfilmai, bet vēl septiņas balvas attiecīgajās nominācijās - labākais skaņu režisors (Sauļus Urbanavičs), labākā grima māksliniece (Aija Beata Rjabovska), labākā filmas māksliniece (Kristīne Jurjāne), labākais spēlfilmas operators (Andrejs Rudzāts), labākais scenārists (Dāvis Sīmanis, Tabita Rudzāte, Uldis Tīrons), labākais aktieris otrā plāna lomā (Lauris Dzelzītis) un labākais aktieris galvenajā lomā (Petrs Buhta).

Savu pasaules pirmizrādi filma piedzīvoja prestižajā Roterdamas kinofestivālā, pēc tam izrādīta virknē citu nozīmīgu pasaules festivālu un beidzot, pēc Covid-19 ierobežojumu dēļ vairākkārt pārceltām pirmizrādēm, tā nonāk pie skatītājiem arī Latvijā.

Pirmizrādes seanss notiks jau 13. aprīlī kinoteātri "Splendid Palace", klātesot radošajai komandai un viesiem, savukārt pārējos Latvijas kinoteātros filma būs skatāma no 15. aprīļa.

Fotogalerija no filmas "Gads pirms kara" uzņemšanas laukuma.

Foto: Dāvja Sīmaņa jaunākās filmas "Gads pirms kara" pirmizrāde.

Vēsturiskā trillera centrā ir jauns cilvēks Pēteris Mālderis, viens no 20. gadsimta noslēpumainākajiem latviešiem. Filmas stāsts apspēlē viņa traģikomisko un sirreālo ceļojumu 1913. gadā, īsi pirms Pirmā pasaules kara sākuma, — laikā, kas pārvērta pasauli. Sižeta pamatā ir sazvērestības intriga, ko Pēteris cenšas atrisināt, bet dažādie stāsta pavērsieni vienlaikus ir arī reālu vēstures notikumu atspoguļojums, tādēļ filmas galvenais varonis savā ceļā sastop virkni pazīstamu vēsturisku personību — Ļeņinu (Lauris Dzelzītis), Freidu (Ģirts Ķesteris), Staļinu (Eduards Johansons), Trocki (Gints Grāvelis) un Prustu (Jānis Putniņš), kā arī mīļoto sievieti Almu (Inga Apine), trako viedo (Juris Strenga) un citus zīmīgus personāžus. Filma ir Eiropas vēstures interpretācija, kas vēsta par vecās kultūras bojāeju.

Filmas radošo kodolu veido režisors un scenārija autors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts un māksliniece Kristīne Jurjāne. Šādā sastāvā radošā komanda jau iepriekš veidojusi filmas "Pelnu sanatorija" (2016) un "Tēvs nakts" (2018).

Filma "Gads pirms kara" ir trīs valstu kopražojums — ar "Studiju Lokomotīve" spēkus apvieno "Studio Uljana Kim" no Lietuvas un "Produkce Radim Prochazka" no Čehijas. Lietuvas pusē radošajā komandā līdzdarbojas filmas komponists, skaņu režisors un galvenais gaismu mākslinieks, savukārt no Čehijas piesaistīts galvenās lomas atveidotājs Petrs Buhta un filmas montāžas režisore Anna Ridnova.

Filma saņēmusi Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu