Atklās Valentīnas Freimanes simtgadei veltītu izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 13. aprīlī plkst.16, atzīmējot kino un teātra zinātnieces Valentīnas Freimanes 100.jubileju, tiks atklāta izstāde "Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani", informē LNB pārstāve Anna Muhka.

Viņa vēstīja, ka izstādes atklāšanu pavadīs seanss ar Rosa fon Praunheima dokumentālo filmu "Valentīna", Ilonas Brūveres portretfilmu "Mūža stipendiāti. Kinozinātniece Valentīna Freimane" un producentu apvienības "Labvakar" veidoto vakara interviju ar Valentīnu Freimani. Filmu seanss tapis sadarbībā ar Gētes institūtu Latvijā.

Muhka norādīja, ka teātra un kino zinātnieces, mākslas zinātņu doktores Freimanes vārds asociējams ar Latvijas kultūras vides pilnveidošanu un iekļaušanu globālās kultūras kontekstā. Neskatoties uz politiskā režīma liktajiem šķēršļiem, kopš 20. gadsimta 60.gadiem Freimane radīja alternatīvu izglītības sistēmu, kļūstot vairākām padomju paaudzēm par "logu uz Eiropu", izplatot zināšanas un veicinot izpratni par pasaules teātra un kino procesiem, personībām un parādībām, bet pēc neatkarības atjaunošanas pasaulei stāstīja par Latvijas kultūru un vēsturi.

Izstāde "Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani" iepazīstinās ar Freimanes dzīvesstāstu, kas atklāsies caur pašas pierakstītajām pārdomām, kā arī bagātīgu priekšmetu un dokumentu kolekciju no Freimanes personīgā arhīva, LNB krājuma, Dailes teātra, Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva, kā arī citiem arhīviem.

Izstādē būs aplūkojami arī priekšmeti no Freimanes dzīves posmiem Rīgā un Berlīnē. Izstāde apmeklētājiem dos iespēju novērtēt 20. gadsimta pieredzi caur personīgu dzīvesstāstu, ļaujot reflektēt par to, cik nozīmīga ir cilvēka griba mainīt apkārtējo pasauli un apstākļus, norādīja LNB pārstāve.

Izstādes tekstu un materiālu atlasi veidojušas kino zinātniece Anita Uzulniece un teātra zinātniece Margarita Zieda.

Papildinot izstādi "Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani", tās norises laikā LNB būs skatāmi četri kinolektoriji. 11. maijā plkst.18 demonstrēs režisora Marsela Karnē 1946. gada kinolenti Paradīzes bērni", 15. jūnijā plkst.18 - Žana Vigo 1934.gada filmu "Atalanta", 19. jūlijā plkst.18 - Žana Kokto 1950. gada kinolenti "Orfejs", bet 3.augustā plkst.18 - režisora Žaka Tatī filmu "Ilo Kunga Brīvdienas". Kinolektoriju iesākumā izskanēs Freimanes 2011. gadā Mākslas festivālā "Cēsis" sniegtie ievadvārdi par attiecīgo filmu. Ieeja bez maksas.

Izstāde "Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani" LNB būs apskatāma no 14. aprīļa līdz 3. septembrim. Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu