Somijas premjere lēmumu par iestāšanos NATO sola tuvāko nedēļu laikā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Somija tuvāko nedēļu laikā izlems, vai pieteikties dalībai NATO, trešdien paziņojusi Somijas premjerministre Sanna Marina.

"Domāju, ka tas notiks diezgan ātri. Nedēļu, nevis mēnešu laikā," kopīgā preses konferencē ar Zviedrijas premjerministri Magdalēnu Andešsoni žurnālistiem Stokholmā pavēstīja Marina.

Iepriekš Marina izteikusies, ka Somijai lēmums jautājumā par dalību NATO būtu jāpieņem šopavasar, kad valdība un parlaments būs rūpīgi izvērtējuši visus iespējamos plusus un mīnusus.

Jau vēstīts, ka abu valstu premjerministres trešdien Stokholmā apspriež virzību uz NATO.

Somijas valdība 17.martā uzsāka darbu pie ziņojuma, kam būtu jākļūst par aizsākumu "plašām diskusijām par ārējo un drošības politiku" Somijas parlamentā.

Tiesa gan, "ziņojumā nebūs politikas priekšlikumu", otrdien apliecināja Somijas Ārlietu ministrija.

Somijas premjere sacījusi, ka gribētu, lai Zviedrija un Somija lēmumam par dalību NATO tuvotos vienādā tempā, kaut arī abām valstīm šis jautājums ir jāizlemj patstāvīgi.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs jau iepriekš ir apliecinājis, ka alianse ātri uzņems Somiju un Zviedriju savās rindās, ja šīs valstis nolems tai pievienoties.

Pirms kara uzsākšanas pret Ukrainu Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieprasīja, lai NATO pārtrauc paplašināties un atvelk savus spēkus no Krievijas robežām. Perspektīva, ka Somija un Zviedrija varētu pievienoties NATO, domājams, neizsauks atzinīgu Krievijas reakciju un tā jau iepriekš ir brīdinājusi par sekām, ja ziemeļvalstis tuvinātos aliansei.

Lai tās aizsargātu, NATO varētu būt gatava abām valstīm sniegt drošības garantijas jau no brīža, kad tās pieteiksies dalībai aliansē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu