Tapusi izglītojoši dokumentāla filma par Rīgas Doma ērģelēm

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi"
"Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi" Foto: publicitātes

Tapusi izglītojoši dokumentāla filma "Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi", kas ceļu pie skatītājiem sāks 17. aprīlī plkst.11.05 kanālā LTV1, informē Rīgas Doma pārvaldes pārstāvis Lauris Treijs.

Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš norāda, ka izglītojoši dokumentāla filma tapusi, lai pastāstītu par Rīgas Doma ērģeļu vēsturi un sava aroda pratējiem - ērģeļmeistariem, komponistiem un mūziķiem.

Filma vēstīs par ērģeļu tapšanas vēsturi, sākot no 17. gadsimta sākuma līdz pat 19.gadsimta Doma draudzes ambīcijām uzbūvēt pasaulē lielākās un tam laikam modernākās ērģeles.

Ideju veidot filmu par ērģelēm rosinājuši restaurācijas vajadzībām veiktie pētījumi, daļēji - arī ilgstošie ierobežojumi, kad baznīcā apsīka klātienes rosība. Tā radusies vēlme padarīt Domu vismaz virtuāli pieejamu plašākam cilvēku lokam, nekā tobrīd bijis iespējams uzņemt klātienē.

Treijs uzsver, ka galvenais izglītojoši dokumentālās filmas tapšanas iemesls ir vēlme pastāstīt par mūzikas instrumentu un dažādām profesijām, bez kurām ērģeļu darbība nebūtu iespējama.

Filma "Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi" jau ir iekļauta programmā "Latvijas skolas soma". To papildina īpaši sagatavoti digitālie mācību materiāli, kas ļauj skolotājiem šai tēmai veltīt veselu mācību stundu. Primārā filmas mērķauditorija ir 8. līdz 11. klašu skolēni.

Dokumentālajā filmā skatītāji uzzinās ne tikai interesantus faktus par Rīgas Domu, ērģelēm un mūziku, bet arī iepazīs ērģelnieku, restauratoru un citu sava aroda meistaru ikdienu, kas palīdz saglabāt kultūrvēsturisko mantojumu nākamajām paaudzēm.

Meistari iepazīstinās ar savu ikdienu un instrumenta noslēpumiem, par kuriem nenojauš pat pieredzes bagātākie Rīgas Doma apmeklētāji. Ērģeļbūves meistari Viesturs Ilsums un Mikus Dzenītis stāstīs par mūzikas instrumentā apslēptajām vērtībām, tāpat savu darba ikdienu atklās arī restaurācijas nodaļas vadītājs Ronalds Lūsis. Savukārt mūzikas pasaulē skatītājus ievedīs Rīgas Doma mūzikas direktors, katedrāles ērģelnieks un "Lielās mūzikas balvas 2021" laureāts Aigars Reinis.

Rīgas Doma ērģeļu skaņošana
Rīgas Doma ērģeļu skaņošana Foto: publicitātes

Filmas režisore un scenārija autore ir Žaklīne Zābere-Gāga, līdzautori - Rīgas Doma dekāns Godiņš, Rīgas Doma Mūzikas nodaļas vadītājs un Rīgas Doma ērģelnieks Reinis, Rīgas Doma Atjaunošanas nodaļas vadītājs Ronalds Lūsis, Rīgas Doma ērģeļmeistari Ilsums un Dzenītis, Rīgas Doma restauratore un arhivāre Lana Pelse. Filmas operators ir Jānis Šēnbergs, montāžas operators - Jānis Orbidāns, drona operators - Ēriks Božis. Tāpat dokumentālās filmas veidošanā piedalījās Rīgas Doma pārvaldes darbinieki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu