Kā gatavot Lieldienu olas, lai tās būtu arī drošas uzturā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Lieldienu laikā pat rūdīti olu neēdāji uzskata par savu pienākumu nokrāsot vismaz dažas raibas olas svētku galdam. Turklāt svētki ir gari un reizēm vārītas olas siltā istabā stāv vairākas dienas. Vai zini cik ilgi krāsotās olas ir ēdamas, vai tās jātur ledusskapī un kurā brīdī raibās olas kļūst tikai par svētku rotu un uzturā nav lietojamas?

Uztura speciālists Jevgēniju Jansoni stāsta, kas jāzina, lai Lieldienu olas ir gan skaistas, gan garšīgas un drošas.

1.Pareizi izvēlies un uzglabā jēlas olas!

Izcilas Lieldienu olas var iegūt tikai no labas kvalitātes jēlām olām, tāpēc atceries - Lieldienu olu krāsošana sākas jau tajā brīdī, kad izvēlies olas veikalā vai tirdziņā. Iegādājoties olas, atver un pārbaudi visu iepakojumu - pārliecinies par olu derīguma termiņu un to, vai olu čaumalas ir veselas. Olas vislabāk uzglabāt ledusskapī, taču ir svarīgi olas sargāt no lielam temperatūras svārstībām - temperatūras maiņas var bojāt olu čaumalu, radot mikroplaisas un veicinot baktēriju veidošanos.

Olas jāuzglabā atsevišķā traukā, nepieļaujot čaumalas saskarsmi ar citiem produktiem,

un jāatceras, ka olas čaumalā ir poras, kuras laiž cauri gaisu un smaržas, tāpēc olas ieteicams glabāt arī atsevišķi no produktiem ar spēcīgu aromātu. Ja ledusskapis svētku gaidās ir pilns ar citiem labumiem, olas līdz 20 dienām var uzglabāt istabas temperatūrā.

2.Vāri olas pareizi!

Lai olas izvārītos tieši tādas, kā iecerēts, ir vērts atcerēties dažas nianses - olas jāliek verdošā ūdenī, vārīšanās ūdenim pievieno nedaudz sāls un olu katliņā liec uzmanīgi, nevis iemet.

Lai čaumala no straujām temperatūras svārstībām nesaplaisātu, pirms vārīšanas paturi olas istabas temperatūrā.

Var pievienot ūdenim arī nedaudz sodas - tas ūdeni padarīs sārmaināku un atvieglos lobīšanu, te gan jāatceras - jo svaigāka būs ola, jo grūtāk būs to nolobīt. Pēc izvārīšanas olas ir strauji jāieliek aukstā ūdenī - tas palīdzēs olas čaumalu viegli atdalīt no baltuma un pēc nolobīšanas iegūsi skaistu, gludu, baltu oliņu, nevis izmisīgi mēģināsi olbaltuma druskas noskrāpēt no čaumalas iekšpuses.

3.Zili un pelēki dzeltenumi rodas no nepareizas vārīšanas.

Ja, olu pārdalot uz pusēm, cerētas saules dzeltenās krāsas vietā ieraugi zilpelēku dzeltenumu, zini - ola nav sabojājusies. Tā gluži vienkārši ir pārvārīta. Arī šādas ola uzturā ir lietojamas, taču gaišas un skaistas olas iegūsi tad, ja ievērosi precīzu olu vārīšanas laiku. Cieti vārītām olām parasti pietiek ar desmit minūtēm verdošā ūdeni, mīkstu dzeltenumu iegūsi, vārot īsāku laiku. Protams, olu vārīšanas laiks ir atkarīgas arī no olas lieluma, taču arī lielās olas nav jāvāra ilgāk par 15 min!

4.Ievēro vārītu olu uzglabāšanas nosacījumus

Vārītu olu uzglabāšana ilgums būs atkarīgs gan no tā, cik cieti novārītas ir olas, gan no tā, kā plāno tās uzglabāt. Ledusskapī cieti novārītas olas, kuru čaumala nav bojāta, var turēt pat divas nedēļas, taču diez vai kāds krāsainās Lieldienu olas vēlas noslēpt ledusskapī, tāpēc nāksies vien samierināties, ka olas būs jāapēd krietni ātrāk. Istabas temperatūrā vārītā ola var stāvēt divas, trīs dienas, tāpēc drošības apsvērumu dēļ Lieldienu rītā vārītās olas vajadzētu apēst svētku laikā, nevis pietaupīt nākamās darba nedēļas pusdienām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu