Foto ⟩ LNO tapusi laikmetīga izrāde par baleta leģendas Vaclava Ņižinska dzīvi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ukrainas Nacionālā baleta fotogrāfe Oleksandra Zluņicina (Oleksandra Zlunitsyna)

Latvijas Nacionālais balets iestudējis mūsdienu horeogrāfa Marko Gekes (Marco Goecke) laikmetīgo baletu "Ņižinskis" ar Friderika Šopēna un Kloda Debisī mūziku. Iestudējums atklāj baleta leģendas Vaclava Ņižinska dzīves nozīmīgākos brīžus uz skatuves un ārpus tās, parādot ciešo mākslas un neprāta saikni. Aplūko foto no pirmizrādes!

Jauniestudējuma muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozolinš. Titullomā Aidens Viljams Konefrijs vai Kristaps Jaunžeikars, Sergeja Djagiļeva lomā – Antons Freimans vai Filips Fedulovs. Lomās – Elza Leimane, Baiba Kokina, Jūlija Brauere, Alise Prudāne, Justīna Teličena, Fabio Sonconji, Germans Ševčenko. Latvijas Nacionālajā baletā jaunuzvedumu iestudē horeogrāfs-inscenētājs Fabio Palombo. Scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Mihaelas Špringeres veidoto skatuves ietērpu un kostīmus Latvijas iestudējumam adaptē Mārvins Ots. Baleta dramaturģe ir Estere Drēzene-Šabaka, gaismu mākslinieks – Udo Hāberlands. Friderika Šopēna skaņdarbus atskaņos pianisti Mārtiņš Zilberts un Veronika Zubairova.

Balets pasaules pirmizrādi piedzīvoja dejas kompānijā "Gauthier Dance" Štutgartē 2016. gadā. Kopš tā laika iestudējums plaši izrādīts visā pasaulē. 2017. gadā Marko Geke par to saņēmis Itālijas dejas balvu "Danza&Danza".

Foto: Operā tapis baleta "Ņižinskis" jauniestudējums.

Vaclavs Ņižinskis (~1889-1950) desmit gadus bija leģendārā impresārija Sergeja Djagiļeva Krievu baletu (Les Ballets Russes) trupas vadošais solists un horeogrāfs. Viņa harisma un virtuozie lēcieni apbūra skatītājus, savukārt viņa pārdrošās horeogrāfijas provocēja skandālus. Mūža pēdējos trīsdesmit gadus mākslinieks pavadīja garīgās veselības ārstniecības iestādēs. Marko Geke savā baletā pievēršas Ņižinska mācību laikam, dejotāja un horeogrāfa slavas periodam, ceļam uz garīgo aptumsumu un iekšējo norobežošanos.

Nākamās baleta izrādes skatāmas 22. un 30. aprīlī, kā arī 27. maijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu