Aptauja: Divas trešdaļas čehu atbalsta ukraiņu bēgļu uzņemšanu

LETA/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Čehijā divas trešdaļas pilsoņu atbalsta ukraiņu bēgļu uzņemšanu, liecina sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Institūta STEM rīkotā aptauja par Krievijas iebrukuma Ukrainā galvenajām sekām un to uztveri čehu sabiedrībā liecina, ka šis iebrukums ir izraisījis radikālas izmaiņas Čehijas pilsoņu uzskatos par Krieviju, Ukrainu un NATO.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir radījis bezprecedenta draudu sajūtu, un tikai 9% aptaujāto čehu uzskata, ka Centrāleiropas reģions nav apdraudēts.

Trīs ceturtdaļas respondentu uzskata Krieviju par Ukrainā notiekošā kara skaidru vaininieku. Izteikti pozitīva attieksme pret Krieviju un uzskati, ka Čehijai jāorientējas uz austrumiem, ir tikai 4% respondentu.

Konflikts Ukrainā ir pastiprinājis NATO nozīmi čehu sabiedrībā. 78% iedzīvotāju piekrīt Čehijas dalībai Ziemeļatlantijas aliansē, un tas ir augstākais īpatsvars kopš 1994.gada.

Čehijas sabiedrībā arī pastāv augsta līmeņa solidaritāte ar ukraiņiem - 64% respondentu ir par ukraiņu bēgļu uzņemšanu un atbalstīšanu.

70% aptaujāto tomēr bažījas, ka ukraiņu bēgļu uzņemšana vājinās sociālo nodrošinājumu Čehijā. 52% uzskata, ka ukraiņu bēgļu klātbūtne novedīs pie bezdarba pieauguma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu