Mūsdienu lībiešu oriģinālmūzikas projekts izdod otro singlu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Elīna Ose
Elīna Ose Foto: publicitātes

Mūsdienu lībiešu oriģinālmūzikas projekts "Kuolm randõ/Trīs krasti" izdod otro singlu "Vaga Värded Ķäubed/ Klusuma vārti veras". 

Dziesma seko pērn rudenī izdotajam singlam "Seļļizt nemē mēg/Tādi kā mēs" ar Valta Ernštreita dzeju.

"Dziesma ir stāsts par valodas nāvi un jaunu dzīvi visos tās veidos. Par pārpratumiem un izpratni. Par mīlestību, kas ir galīgā realitāte pēc ugunsgrēka un apokalipses. Vienlaikus Lieldienu un Jāņu nakts dzejolis," savās pārdomās dalās lībiešu dzejas autors Ķempju Kārlis.

Projekta mākslinieki, mūsdienu lībiešu dzejas iedvesmoti, ir ietērpuši lībiešu valodu šodienas oriģinālmūzikā. Mūziķu sastāvu vieno interese par akadēmiskās, džeza un pasaules mūzikas nokrāsām. Tā ir kamermūzika, kurai piemīt dažādu skaņu nianses un noskaņu slāņi, kas atrodas robežstāvoklī starp jaunu muzikālu apvāršņu atklāšanu un tradicionālu kanonu ievērošanu.

Ķempju Kārlis ir vienīgais dzejnieks pasaulē, kurš rada dzeju zudušajā un noslēpumainajā Salacas lībiešu valodā jeb lībiešu valodas Vidzemes dialektā, lietojot paša veidotu ortogrāfiju. Dziesma ir iespēja pietuvoties valodai, iepazīt tās skanīgumu, lietot to, saglabāt un aiznest līdz plašākam klausītāju lokam.

Dziesmas mūzikas autors ir kontrabasists Staņislavs Judins un par singlu saka: "Valoda, dzeja un cilvēki ietekmē manas domas un idejas. Pēdējos gados pievēršos brīvai muzicēšanai, laikmetīgai mūzikai, bet tieši tad, kad satikāmies ar mūziķiem šajā projektā, gribējās uzrakstīt ļoti vienkāršu melodiju dzejas sajūtās."

Dzejolis "Vaga Värded Ķäubed/ Klusuma vārti veras" ir no bilingvālā dzejas krājuma "Trilium/Trillium" (Mežlillija) lībiešu un angļu valodā, kas izdots 2018. gadā. Tas ir pirmais mūsdienu lībiešu dzejas krājums, kas 2019. gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu un 2021. gadā atdzejots arī igauniski un latviski.

Dziesmas ierakstā piedalījās Elīna Ose (dziedātāja un projekta mākslinieciskā vadītāja, producente), Jānis Rubiks (kontrabass), Austris Kalniņš (taustiņinstrumenti) un Ernests Mediņš (sitaminstrumenti), stīgu kvartets JUNO, Kristaps Krievkalns (skaņu režisors, producents), Armands Treilihs (skaņas apstrāde).

Elīna Ose
Elīna Ose Foto: publicitātes

Singls tapis sadarbībā ar Latvijas Universitātes Lībiešu institūtu un Valsts kultūrkapitāla fondu un ir no topošā albuma "Kuolm randõ/ Trīs krasti", kuru plānots izdot gada otrajā pusē. Projekts "Kuolm randõ/Trīs krasti" būs dzirdams 20. aprīlī Igaunijas Nacionālajā muzejā, Tartu un 5. maijā festivāla "Tallinn Music Week" ietvaros Somugru naktī, Tallinā.

Noklausies dziesmu!

Lībiešu valoda ir Latvijas pirmiedzīvotāju valoda, kas iekļauta UNESCO apdraudēto valodu atlantā kā viena no pasaulē apdraudētākajām valodām. Patlaban tā ir visapdraudētākā valoda Eiropā. Šogad sākusies arī ANO Pirmiedzīvotāju valodu desmitgade (2022–2032), kuras mērķis ir pievērst uzmanību pirmiedzīvotāju valodu lomai pasaules valodu daudzveidībā un aizsargāt apdraudētās valodas no izzušanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu