Saeima nolemj iegādāties divas teravatstundas dabasgāzes rezervju izveidei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Saeima ceturtdien, 21. aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas nosaka papildu dabasgāzes iegādi, veidojot rezerves apmēram divu teravatstundu (TWh) apmērā.

Pieņemtos grozījumus virzīja gan valdība, gan Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Gāzes rezerves nepieciešamas, lai mazinātu elektroenerģijas sistēmas desinhronizācijas riskus, ņemot vērā Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā. Latvijā no gāzes tiek ražota elektrība "Latvenergo" otrajā termoelektrostacijā (TEC-2).

Paredzēts, ka izmaiņām likumā vajadzētu stāties spēkā līdz 25.aprīlim, kas ir datums, kad Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālī sākas šī gada ceturtā ceturkšņa jaudu rezervācijas.

Likumā noteikts, ka Latvijai no nākamā gada būs dabasgāzes rezerves 1,8-2,2 TWh apmērā atkarībā no pieejamā sašķidrinātās dabasgāzes kuģu piedāvājuma. Anotācijā norādīts, ka dabasgāzes iegāde varētu izmaksāt apmēram 230 miljonus eiro.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) žurnālistiem iepriekš norādīja, ka šis lēmums ir ļoti svarīgs, lai mazinātu dažādus riskus, ar kuriem potenciāli varētu saskarties energolietotāji.

Energoapgādes drošuma rezervju iegādi un uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē valsts vārdā organizēs AS "Latvenergo" un nodrošinās to iesūknēšanu krātuvē līdz 2023.gada 1.janvārim.

Pēc tam Ministru kabinets 2024.gadā un turpmāk reizi divos gados pārskatīs energoapgādes drošuma rezervju nepieciešamo daudzumu, balstoties uz Ekonomikas ministrijas (EM) izvērtējumu par energoapgādes drošuma situāciju un pieejamajiem dabasgāzes apgādes avotiem un jaudām.

Anotācijā norādīts, ka risku rada iespējamība priekšlaicīgam atvienošanās procesam no Baltijas un Krievijas-Baltkrievijas kopējā (BRELL) elektrotīkla, kas faktiski paredzēta tikai 2025.gadā, kad ir plānota Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ar kontinentālās Eiropas elektrotīkliem. Šāda scenārija gadījumā tiktu ietekmēta Baltijas energosistēmas darbības stabilitāte un energosistēmu drošums.

Desinhronizācijas no BRELL gadījumā būtu nepieciešama papildu elektroenerģijas ražošana TEC-2 koģenerācijas stacijā, kas nozīmē, ka būtu nepieciešama papildu dabasgāze, lai ražotu elektroenerģiju.

Pēc anotācijā paustā, tehniskie aprēķini parāda, ka desinhronizācijas gadījumā Latvijai līdz 2022.gada beigām būtu nepieciešami vēl divas sašķidrinātās dabasgāzes kuģu kravas, kuru ietilpība būtu aptuveni 1,8-2,2 TWh atkarībā no pieejamā piedāvājuma. Šāda apmēra dabasgāzes iegāde un uzglabāšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uzskatāma par būtisku drošības elementu, lai neplānotas desinhronizācijas gadījumā būtu iespēja darbināt TEC-2 vienu energobloku atbilstoši darbības režīmiem, kurus būs noteicis elektroenerģijas pārvades sistēmas operators.

Gadījumā, ja neiestātos neplānotas desinhronizācijas no Krievijas energosistēmas scenārijs, iegādātais dabasgāzes apmērs kalpos kā valsts energoapgādes drošuma rezerves, kuras piederētu valstij kā sava veida aktīvs, kuru valsts var pārdot krīzes situācijā, ja būtu tāda nepieciešamība, skaidro ministrijā. Tādējādi valsts izdevumu pozīciju ilgtermiņā veidotu nevis dabasgāzes iegādes cena, bet gan cenu svārstības starp dabasgāzes iegādes un pārdošanas cenu.

"Latvenergo" energoapgādes drošuma rezervju iegādi veiks 2022.gada ceturtajā ceturksnī no Klaipēdas LNG termināļa.

Apmaiņā pret iespēju nodrošināt Lietuvai dabasgāzes uzglabāšanas jaudas Inčukalna pazemes gāzes krātuvē Latvija saņems garantijas par piegādes jaudām caur Klaipēdas LNG termināli, iepriekš informēja Vitenbergs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu