Noskaties filmas "Nemierīgie prāti" jauno reklāmas rullīti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Nemierīgie prāti"
"Nemierīgie prāti" Foto: publicitātes

Jau 28. aprīlī uz kinoekrāniem nonāks jaunā spēlfilma "Nemierīgie prāti" - stāsts par brāļiem, draudzību un smalko robežu starp māksliniecisku trakulību un psihoemocionālajiem traucējumiem. Filmas veidotāji - trīs brāļi Raitis, Lauris un Mārcis Ābeles - piedāvā noskatīties otro filmas reklāmas rullīti un iepazīstina tuvāk ar kinolentes dažādajiem nemierīgajiem prātiem, atklājot spilgtākos aizkulišu mirkļus.

Psihedēliskā drāma ar melnās komēdijas elementiem stāsta par brāļiem-māksliniekiem Robertu (Toms Auniņš) un Mārtiņu (Mārcis Lācis), kuri gatavojas savai līdz šim lielākajai personālizstādei. Lai smeltos radošo iedvesmu, Mārtiņš uz deviņām dienām ieslēdzas pašuzbūvētā "melnā kubā". Iznākot ārā, sākas notikumu karuselis. Negulētas naktis un bohēmiskais dzīvesveids brāļus ierauj dīvainā ceļojumā – gan Baltijas jūras dzelmē, gan cietumā un psihoneiroloģiskajā slimnīcā, gan aizved tālu uz ziemeļiem pie sāmu šamaņiem. 

Filmas reklāmas rullītis.

Filmēšanas procesā kuriozu netrūka!

Nozīmīgā ainā visai filmēšanas grupai piemetas jūras slimība

Filmā ir simboliska aina, kur abi galvenie varoņi - brāļi Ašenkampfi ar mazu kuģīti dodas jūrā, lai nirtu pakaļ padomju armijas nogremdētajiem ķīmisko atkritumu konteineriem. Jau fakts, ka Baltijas jūrā ir izmesti rūsējoši konteineri, kas dienās radīs nopietnu vides piesārņojumu, filmēšanas grupā izsauca dusmas un nelabumu. Lai emociju buķete būtu pilnīga, filmēšanas dienā jūrā bija lieli viļņi un visai filmas komandai piemetās jūras slimība. Par spīti sarežģītajiem apstākļiem, aktieri profesionāli izpildīja savu lomu un nira aukstajā oktobra jūras dzelmē.

"Nemierīgie prāti"
"Nemierīgie prāti" Foto: kadrs no filmas

Vairākas uzdzīves ainas bija dokumentālas - ar visām no tā izrietošajām sekām

Brāļu Ābeļu nosacījums, veidojot spēlfilmu, bija radīt īstus, sižetam atbilstošus apstākļus, kurus dokumentēt, lai aktieri varētu tiktāl iejusties tēlā, ka aizmirstu filmēšanas laukuma spriedzi.

Dažkārt tas izdevās labāk nekā cerēts. Piemēram, filmas naktsdzīves ainās masu skatu dalībnieku uzvedība reizumis kļuva nekontrolējama: deju karstumā cieta filmēšanas tehnika vai aktieri atklāti ļāvās mīlas priekiem. Citā epizodē inscenēta saķeršanās tika noturēta par īstu, un aktieri iesaistījās cīņā.

Šāda dokumentāli-inscenēta mākslinieciskā filmēšanas pieeja saliedēja komandu, jo kamerā notvertais rezultāts, visuprāt, bija patiess un tāpēc spēcīgs.

Norvēģijā dzimst draudzība ar šamaņiem, bet vakariņas makšķerē šoferis

Daļa filmas stāsta risinās Norvēģijā aiz ziemeļu polārā loka, kur filmas varonis Roberts dodas meklēt savu pazudušo brāli Mārtiņu. Iepriekš izpētot iespējamās filmēšanas vietas, filmas autori sastapa un pierunāja filmā piedalīties arī vietējos sāmu šamaņus.

Lai iekļautos filmas budžetā, vienlaikus neatsakoties no filmēšanas dārgajā Norvēģijā, komanda nāca klajā ar asprātīgiem paņēmieniem: ceļā devās ar auto treileri, līdzi ņemot pavāru no Latvijas. Ik pa laikam šoferis Normunds fjordos ķēra zivis, kas dienas laikā tika izmantotas kā rekvizīti filmu ainās, savukārt vakarā - godam celtas galdā.

"Nemierīgie prāti"
"Nemierīgie prāti" Foto: kadrs no filmas

Elegantāko ainu montāžas režisors filmā neiekļauj

Filmas grande finale* tika noīrēts helikopters, kurā bija plānots eleganti vizināt filmas varoņus - mākslas mecenātus un biznesa cilvēkus. Kadri izdevās kā iecerēts, taču montāžas režisors Armands Začs darba procesā pārliecināja brāļus Ābeles, ka šī aina nav būtiska un izkrīt no kopējā koncepta. Dārgā kadra izgriešana no filmas bija smags lēmums, taču apliecināja seno patiesību, ka viena filma top scenārijā, cita top filmējot, bet trešā - montāžas procesā.

*noslēdzošai ainai.

"Nemierīgie prāti"
"Nemierīgie prāti" Foto: publicitātes

Lai iejustos tēlā, aktieris diennakti pavada melnā kuba kastē pamestā kuģu remontrūpnīcā

Filmas centrālais simbols ir melns kubs, kas daudziem saistās ar okultisma tradīcijām. Filmas stāstā viens no tā galvenajiem varoņiem - Mārtiņš (aktieris Mārcis Lācis) - melnā kuba iekšpusē, tumsā un izolācijā, pavada 7 dienas. Lai iejustos lomā, aktieris izvēlējās kuba iekšienē vienatnē pavadīt 24 stundas.

Mārcis Lācis uzdevumu vienatnē ieslēgties melnajā kubā uztvēra ar zināmu pacilātības sajūtu - kā lielu notikumu. Kubs atradās senā un pamestā cara laika kuģu remontdarbnīcā Liepājā. Naktī sākās vētra: no vecās rūpnīcas griestiem krita ķieģeļu un stikla gabali. Tie vienatnes pieredzi padarīja gana dramatisku: absolūta tumsa, gaudojošs vējš un šķīstošu stiklu troksnis visapkārt. Uz jautājumu, vai aktieris būtu gatavs atkārtot šo pieredzi, viņš atbild pārliecinoši: "Jā, jebkurā laikā!"

"Nemierīgie prāti"
"Nemierīgie prāti" Foto: publicitātes

Foto: Brāļi Ābeles uzņem pilnmetrāžas spēlfilmu "Nemierīgie prāti".

Filmas radošā komanda

Brāļus filmā atveido aktieri Toms Auniņš un Mārcis Lācis, mākslas mecenātu - Juris Žagars. Galvenajās sieviešu lomās aktrises Dārta Daneviča, performanču māksliniece Daniela Vētra, Marija Skangale un citi. Filmas režisori un scenārija autori ir Raitis un Raitis Ābeles, operators Mārcis Ābele, montāžas režisors Armands Začs, producenti Raitis Ābele, Kristele Pudane, Roberts Vinovskis, galvenā māksliniece Zanda Zeidaka. Filma tapusi "Tritone Studio", izplata - "Spektrs". "Tritone Studio" veidoto filmu finansē Nacionālais Kino centrs un Jūrmalas dome, atbalsta Liepājas dome. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu