Ar neapdrošinātu transportlīdzekli visbiežāk pārvietojas Vidzemē; visretāk - Latgalē

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Mercedes-Benz S klases automašīna
Mercedes-Benz S klases automašīna Foto: Mercedes-Benz

Aprīļa mēnesī Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB), sadarbībā ar CSDD, īsteno sociālu kampaņu “Ja Tev nav OC/TA – nebrauc!”. Tās ietvaros gan ar fotoradariem, gan ar specializēti aprīkotu transporta līdzekli tiek veikta satiksmes plūsmas kontrole visā Latvijā, lai noskaidrotu vai automašīnai ir derīga OCTA un tehniskā apskate. “Divu nedēļu laikā specializētais transportlīdzeklis pārbaudījis vairāk nekā 28 tūkstošus spēkratu, no kuriem 427 nav bijusi derīga OCTA, bet 397 – beidzies tehniskās apskates derīguma termiņš,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Kampaņas “Ja Tev nav OC/TA – nebrauc!” laikā vairāki fotoradari visā Latvijā veic OCTA un tehniskās apskates kontroli ārpuskārtas režīmā – t.i., neatkarīgi no transportlīdzekļu braukšanas ātruma. Tāpat satiksmes plūsma (statistikas datu iegūšanai) tiek monitorēta ar specializētu transporta līdzekli, kurš aprīkots ar SIA “Jarva” izstrādātu sistēmu “Eunomia Traffic”, kas veic vairāku objektu ātruma fiksēšanu kustībā, kā arī nodrošina 360 grādu video apstrādi un automātisko numuru zīmju atpazīšanu tiešsaistē.

“Šobrīd LTAB apkopojuši datus no specializētā transportlīdzekļa, kas divu nedēļu laikā visā Latvijas teritorijā veicis satiksmes plūsmas kontroli, pārbaudot 28039 transportlīdzekļus. Iegūtie dati apliecina LTAB pirms kampaņas pausto statistiku, ka uz Latvijas ceļiem ir aptuveni 1 – 2% neapdrošināto transportlīdzekļu. Visvairāk – 1,91% neapdrošināto fiksēts Vidzemē, bet vismazāk (1,35%) – Latgalē. Specializētais transportlīdzeklis Kurzemē fiksējis 1,45% auto bez derīgas OCTA, bet Zemgalē tādu bijis 1,37%,” informē J.Abāšins.

SIA “Jarva” valdes priekšsēdētājs Uģis Beļavskis norāda, ka SIA “Jarva” nedomājot piekritusi piedalīties šīs kampaņas īstenošanā, piedāvājot savu specializēti aprīkoto automašīnu: “Mums kā uzņēmumam ir svarīgi atbalstīt šo sociālo kampaņu, lai visi autovadītāji rastu priekšstatu par to, cik patiesībā ir automašīnu, kuras ceļu satiksmē piedalās bez OCTA vai tehniskās apskates, un, iespējams, daļai cilvēku liktu aizdomāties par to, kādas sekas tas var radīt. Mums pašiem likās ļoti interesanti uzzināt šo statistiku un vēlreiz pierādīt sev un citiem, ka mūsu radītais produkts “Eunomia Traffic”, kuru lieto arī Latvijas Valsts policija, ir mūsdienīgs, ērts un ātrs veids, kā ceļu satiksmes uzraudzītājiem iegūt datus ar pievienotu vērtību.”

Informatīvās kampaņas ietvaros tiek veikts arī plašs skaidrojošais darbs, skaidrojot, ka OCTA vai tehniskā apskate nav nevajadzīga formalitāte, ko valsts uzspiedusi autovadītājiem, bet gan drošības garants pašam autovadītājam, pasažieriem un citiem satiksmes dalībniekiem. Kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanas un profilakses konta līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu