Lauksaimniekiem ikgadēji būs pieejami 20 miljoni eiro īstermiņa aizdevumiem, lemj valdība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: www.aluksniesiem.lv

Valdība otrdien, 26. aprīlī, atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto kārtību par valsts atbalsta lauksaimniekiem piešķiršanu īstermiņa aizdevumu veidā, kas paredz šim mērķim ik gadu atvēlēt 20 miljonus eiro.

Noteikumi izstrādāti ar mērķi stabilizēt naudas plūsmu lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, nodrošinot atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā. To piešķirs no vienotam platības maksājumam paredzētā avansa maksājuma summas vai aprēķinātā gala maksājuma par kārtējā gadā vienotajam platības maksājumam apstiprinātajām platībām.

Noteikumu anotācijā norādīts, ka, pēc Lauku atbalsta dienesta prognozēm, kopējais pretendentu skaits ik gadu varētu būt ap 5000 ar kopējo vienotajam platības maksājumam pieteikto platību 500 000 hektāru. Vienam pretendentam aizdevuma kopējo summu aprēķina ar likmi 40 eiro par vienu hektāru.

Noteikumos atrunāts, ka lauksaimnieks īstermiņa aizdevumu atmaksā, Lauku atbalsta dienestam ieturot izmaksāto īstermiņa aizdevuma summu no atbalsta saņēmējam aprēķinātā avansa maksājuma summas.

ZM norāda, ka lauksaimniecība ir nozare, kuras veiksmīga darbība, kā arī ražošanas process ir atkarīgs no vairākiem neatkarīgiem riska apstākļiem, kurus lauksaimnieks nav spējīgs ietekmēt, piemēram, lauksaimniecības produkcijas cenu svārstības, izejvielu iegādes problēmas, nelabvēlīgi klimatiskie apstākļi, kas var būt lokāli, gan arī plaša mēroga dabas katastrofu riski.

Tādēļ ir svarīgi nodrošināt pieeju apgrozāmajiem līdzekļiem brīdī, kad aktīvi notiek lauksaimniecībā izmantojamās zemes apstrādes un sējas darbi, kā arī to veikšanai nepieciešams iegādāties nepieciešamās izejvielas un materiālus, dodot iespēju lauksaimniekiem saņemt vienotā platības maksājuma avansu bezprocentu īstermiņa aizdevuma veidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu