Levita padomniece: Latvijai nepieciešama par digitālo sfēru atbildīga politiska amatpersona

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijai nepieciešama par digitālo sfēru atbildīga politiska amatpersona, šorīt intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" akcentēja Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa.

Viņa akcentēja, ka jebkuru notikumu pasaulē pavada norises kibertelpā: ja tiek karots uz zemes, tad karš notiek arī kibertelpā. Kiberuzbrukumi nav pārsteigums, un Latvija ir tiem gatava, ņemot vērā, ka Krievija mēģina izrādīt savu spēku un agresiju pret valstīm, kuras to neapmierina.

Kibertelpa ir daudz vieglāk ievainojama, un nodarīt kaitējumu tur ir vieglāk, skaidroja Ilvesa, piebilstot, ka draudēt ar kodolieročiem un tos reāli palaist ir pavisam citādāk, nekā draudēt ar uzbrukumu kādai informācijas sistēmai.

Ilvesas ieskatā, Latvija ir ļoti drošā situācijā, jo daudzus gadus strādāts pie kibertelpas stiprināšanas, vienmēr saprotot, ka "dzīvojam blakus agresīvai valstij".

Domājot par to, kāpēc ir gadījumi, kad kiberuzbrukumi izrādās veiksmīgi, Ilvesa skaidroja, ka vājā vieta ir cilvēks. "Piekļuve sistēmām arī lielos incidentos visbiežāk ir caur cilvēku - kādu paviršību, kļūdu," teica prezidenta padomniece, piebilstot, ka tāpēc vajag fokusēt lielāku uzmanību uz cilvēkresursu attīstību, šajā jomā ieguldot papildu līdzekļus - jo īpaši valsts sektorā.

Ilvesa uzskata, ka sekmīgai nozares attīstībai Latvijā nepieciešama politiska amatpersona, kas pārstāv šo nozari.

"Patlaban ir vesels atzars Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kas strādā ar digitālo jomu, bet tam nav jūtama politiska saimnieka. Ir vajadzīga politiska balss, kas pārstāv nozari, spēj par to runāt un sistemātiski risināt problēmas," pauda Ilvesa, uzsverot, ka viens ceļš būtu valsts ministra amata ieviešana, bet esot arī citi veidi.

Prezidenta padomnieces ieskatā Baltijas valstis kopumā digitālajā jomā izskatās izcili un katrai valstij ir kāds savs veiksmes stāsts. "Mēs esam izgājuši cauri daudzām krīzēm un lieliem notikumiem, kas piesaista uzmanību, taču neesam redzējuši lielu kaitējumu, neskatoties uz to, ka ir bijusi interese to paveikt," stāstīja Ilvesa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu