Austrijas kanclers noliedz, ka būtu piekāpies Krievijas prasībai par gāzi norēķināties rubļos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kamēr Krievija pārtraukusi gāzes piegādes Polijai un Bulgārijai, jo tās atteikušās maksāt rubļos, izplatījušās ziņas, ka Austrija šai prasībai piekāpusies. Taču kanclers Karls Nēhammers norādījis, ka tā neesot taisnība.

Raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests vēstīja, ka Austrijas valdība un Austrijas enerģētikas kompānija OMV pieņēmušas prasību par Krievijas gāzes piegādēm maksāt rubļos. 

"Kamēr Krievijas propagandas viltus ziņas šeit nav izplatījušās vēl tālāk - protams, ka OMV turpinās par gāzes piegādēm no Krievijas norēķināties eiro. Austrija pilnībā pieturas pie sankcijām, par kurām kopīgi vienojušās Eiropas Savienības valstis," viņš tvīto.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieprasījis, lai Krievijai "nedraudzīgās" valstis atver kontus "Gazprombank", kas eiro vai dolāros veiktos maksājumus konvertētu rubļos. Vairums Eiropas valstu sākotnēji atteicās pakļauties Krievijas prasībām un izmantot šo maksājumu shēmu.

Taču nedaudzi Krievijas gāzes pircēji, piemēram, Ungārija un Vācijas uzņēmums "Uniper" pauduši, ka būtu iespējams turpināt iepirkt Krievijas gāzi, izmantojot piedāvāto maksājumu shēmu, vienlaikus nepārkāpjot ES noteiktās sankcijas, vēsta aģentūra "Reuters".

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) paziņojusi, ka ir sagatavojusies tam, ka Maskava varētu apturēt gāzes piegādes bloka dalībvalstīm, un plāno koordinētu reakciju uz Krievijas gāzes kompānijas "Gazprom" lēmumu pārtraukt piegādāt gāzi Polijai un Bulgārijai.

""Gazprom" paziņojums ir vēl viens Krievijas mēģinājums mūs šantažēt ar gāzi. Mēs esam gatavi šādam scenārijam. Mēs izstrādājam mūsu koordinēto ES reakciju," norāda Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Eiropieši var mums uzticēties, ka mēs esam vienoti ar ietekmētajām dalībvalstīm," uzsver fon der Leiena.

Kā ziņots, "Gazprom" trešdien pārtraukusi piegādāt gāzi Polijai pa Jamalas-Eiropas gāzesvadu un Bulgārijai, jo tās atteikušās maksāt par gāzi rubļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu