"Microsoft" atzinums: Krievijas militāros uzbrukumus Ukrainai pavada kiberuzbrukumi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas hakeru grupējumi pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā ir sarīkojuši apmēram 240 kiberuzbrukumus Ukrainai, koordinējot tos ar Krievijas militārajiem triecieniem, trešdien paziņoja ASV tehnoloģiju milzis "Microsoft".

Kompānija savā ziņojumā piebilda, ka Krievija savā hibrīdkara taktikā bieži saskaņo kiberuzbrukumus ar militāriem uzbrukumiem kaujaslaukā.

"Sākot ar laiku tieši pirms iebrukuma, mēs esam redzējuši, ka vismaz seši atsevišķi Krievijai piesaistīti hakeru grupējumi sarīko vairāk nekā 237 operācijas pret Ukrainu," pavēstīja "Microsoft", kas sadarbojas ar Ukrainas kiberdrošības ekspertiem un privātiem uzņēmumiem, lai pretotos šādiem uzbrukumiem.

Kompānija paziņoja, ka kiberkaradarbība ietver "postošus uzbrukumus, kas turpinās un apdraud civiliedzīvotāju labklājību".

Pirmajā iebrukuma nedēļā Krievijas hakeri uzbruka Ukrainas raidsabiedrībai "tajā pašā dienā, kad Krievija paziņoja par nodomu iznīcināt Ukrainas "dezinformācijas" mērķus un vērsa raķešu triecienu pret televīzijas torni Kijivā".

"Microsoft" atzina, ka šādu koordinētu uzbrukumu mērķis bija "graut vai degradēt Ukrainas valdības un armijas funkcijas un iedragāt sabiedrības uzticību šīm institūcijām".

"Microsoft" paziņoja, ka ir izsekojusi gandrīz 40 postošus kiberuzbrukumus, kas bija vērsti pret simtiem sistēmu.

Trešdaļa no tiem bija tieši vērsti pret Ukrainas valdības organizācijām visos līmeņos, bet vēl 40% tika vērsti pret kritiski svarīgu infrastruktūru.

Daži no šiem uzbrukumiem bija tādi, kas izdzēš svarīgus datus uzlauztajā datorsistēmā.

Hakeri izmantoja dažādas metodes, lai piekļūtu Ukrainas sistēmām, piemēram, "pikšķerēšanu, nenovērstu nepilnību izmantošanu un IT pakalpojumu sniedzēju kompromitēšanu".

"Microsoft" atzīmēja, ka Krievijas hakeri sākuši gatavoties savai kampaņai jau 2021.gada martā - gandrīz gadu pirms Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā.

"Kad Krievijas karaspēks sāka virzīties uz Ukrainas robežu, mēs redzējām mēģinājumus iegūt sākotnēju piekļuvi mērķiem, kas varētu sniegt izlūkošanas datus par Ukrainas armiju un ārzemju partnerattiecībām," teikts kompānijas ziņojumā.

"Microsoft" atzīmēja, ka tās novērotie kiberuzbrukumi var būt tikai daļa no šādas aktivitātes, kas vērsta pret Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu