Ukrainas ostās un uz kuģiem iestrēguši 4,5 miljoni tonnu graudu, paziņo ANO

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Okupantu pārņemtā Mariupoles osta.
Okupantu pārņemtā Mariupoles osta. Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas ostās un uz kuģiem iestrēguši gandrīz 4,5 miljoni tonnu graudu, svētdien paziņojusi ANO Pasaules Pārtikas programma (WFP), brīdinot, ka karš Ukrainā nopietni ietekmē ANO iespējas piegādāt humāno palīdzību valstīm visā pasaulē.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukraina bija viena no pasaules nozīmīgākajām kviešu ražotājām, kā arī liela kukurūzas ražotāja.

Sākoties karam, eksportēt pārtikas produktus kļuvis ārkārtīgi sarežģīti.

Daudzas valstis ir atkarīgas no lētiem kviešiem, kas tika importēti no Ukrainas. Graudiem ir arī izšķiroša nozīme globālajā pārtikas palīdzībā. "Ukrainas pārtika ir steidzami vajadzīga visā pasaulē," ziņu aģentūrai DPA norādīja WFP Berlīnes biroja direktors Martins Friks.

Viņš piebilda, ka WFP līdz šim piegādājusi pārtikas palīdzību aptuveni 2,5 miljoniem ukraiņu, lielākoties Ukrainā, un dažiem tūkstošiem ukraiņu Moldovā.

"Pārtikai jānonāk pie iestrēgušajiem un cietušajiem cilvēkiem Ukrainā, bet tai arī jāizkļūst no reģiona, (..) lai mazinātu globālo pārtikas krīzi," norādīja Friks.

WFP nepieciešama piekļuve gan ostām, gan cilvēkiem, lai varētu atsākties pārtikas eksports, paziņoja Friks, uzsverot, ka bads nedrīkst kļūt par ieroci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu