VDD līdz šim par Krievijas kara noziegumiem padziļināti nopratinājis tikai 10 ukraiņus

CopyLinkedIn Draugiem X
Kijeva. Bēgļi
Kijeva. Bēgļi Foto: Jānis Vingris/TVNET

15. martā Latvijas Valsts drošības dienests (VDD)  uzsāka kriminālprocesu par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem, noziegumiem pret mieru un noziegumiem pret cilvēci Ukrainā, bet līdz šim brīdim procesa ietvaros padziļināti nopratināti tikai 10 ukraiņi, kuri ieradušies Latvijā, svētdien, 1. maijā, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā vēsta raidījums, Latvijā izveidota vairāk kā 20 izmeklēju grupa, kur darbojas VDD, Valsts policija (VP) un Valsts robežsardze. Savukārt procesu uzrauga viena prokurore - Evita Šiba. VP un Valsts robežsardze par izmeklēšanas sekmēm raidījumam stāstīt atteicās, bet savu komentāru sniedza prokurore un VDD.

Vaicāta par to, vai tas ir daudz vai maz, ka diezgan ilgā laika posmā ir padziļināti nopratināti 10 ukraiņi, prokurore norādīja, ka "tas ir diezgan normāls skaitlis."

"Sākotnēji mums jau arī šī pieredze nav tik liela šāda veida noziegumu izmeklēšanā. No sākuma bija jāapzina, jāsaprot, kādus jautājums mums viņiem [aut.-ukraiņiem] uzdot. Jo izmeklētājs arī ir cilvēks, kuram jādod šīs vadlīnijas, kādā veidā viņiem strādāt ar šo liecinieku," norādīja prokurore. Viņa arī norādīja, ka ukraiņiem bēgļu centrā tiekot izdalīti bukleti ar mudinājumiem sniegt savas liecības. Prokurore arī raidījumam piekrita - izmeklētāji varētu būt aktīvāki.

Savukārt VDD raidījumam atklāja, ka līdz šim kopumā ir uzklausīti 26 kara bēgļi. "16 kara bēgļi ir aptaujāti, noskaidrojot, ka tie nav bijuši tieši aculiecinieki Krievijas bruņoto spēku noziegumiem. Savukārt 10 personas, kas bijušas noziegumu aculiecinieki, tikušas padziļināti nopratinātas," tā VDD.

"Nekā personīga" noskaidroja, ka policija un robežsardze nav koordinējusi savu darbu ar nevalstiskajām organizācijām, lai ar viņu palīdzību uzrunātu Latvijā dzīvojošos ukraiņus.

Kā skaidroja "Nekā personīga", lai koordinēti organizētu šo noziegumu faktu vākšanu, ir izveidota starptautiska izmeklētāju grupa, ko koordinē Lietuva. Latvija tai joprojām nav pievienojusies.

"Šobrīd tas mūsu izmeklēšanas galvenais uzdevums ir apkopot to, ko mēs varam apkopot. Mēs kaut kādā veidā centīsimies to strukturēt. Sakārtot. Tad mēs zināsim konkrēti, par kādiem faktiem mūsu kriminālprocess satur liecības. Un, protams, te ir svarīga šī koordinācija starp citām valstīm. Jau šobrīd ir izveidota apvienotā izmeklēšanas grupa. Starp Lietuvu, Ukrainu un Poliju. Trīs valstis pirmās apvienojušās un jau kopīgi izmeklē šo kriminālprocesu, arī Latvija marta beigās izteica savu vēlmi pievienoties šai izmeklēšanas grupai kopā vēl ar citām trīs valstīm," sacīja prokurore.

Taujāta par to, kāpēc Latvija veselu mēnesi nav pievienojusies šai izmeklēšanas grupai, prokurore sacīja - "labs jautājums, kāpēc tā."

"Tāpēc, ka mēs uzsākām nedaudz vēlāk šo kriminālprocesu nekā citas valstis. Nu, vajadzētu, varbūt aktīvāk rīkoties, varbūt arī vajadzētu presē, nu vai nu presē, bet nu medijos kaut kādā veidā publiskot, jo šajos bēgļu centros šī informācija tiek izsniegta. Un tur speciālas skrejlapas, ko viņiem iedot un kur viņi var vērsties. Bet varbūt tiešām cilvēks arī domā, ka tas, ko viņš varbūt zina, ir nesvarīgi. Vai, ka to visu var redzēt televīzijā vai internetā. Bet - diemžēl, tieši tā, televīzijā un internetā, nu ne vienmēr tas redzētais mums var derēt kā pierādījumus. Un līdz ar to tieši šīs cilvēku liecības un viņu pašu fiksētais ir daudzkārt būtiskākas nekā tas, ko mēs redzam, teiksim, internetā," sacīja Šiba.

Krievijas bruņoto spēku īstenoto noziegumu aculiecinieki aicināti pieteikties VDD, rakstot uz Ukraina@vdd.gov.lv vai zvanot uz diennakts tālruni 67208964 un norādot savu kontaktinformāciju. Tāpat liecības sniegšanai var pieteikties, vēršoties Valsts robežsardzē vai bēgļu atbalsta centros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu