"Tā ir skabarga latviešu dvēselē." Levits iestājas par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Levita ieskatā piemineklis Pārdaugavā vienmēr ir bijusi "skabarga latviešu dvēselē", jo ar to slavināts okupantu karaspēks, kas Latvijā atnesa lielas ciešanas," prezidents pauda intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

"Vieta ap skabargu sākusi pūžņot. Neredzu citu iespēju, kā šo pieminekli nojaukt vai citādākā veidā atbrīvoties no tā," akcentēja Valsts prezidents, uzsverot, ka tās ir arī tautas vairākuma domas.

Levits būtu priecīgs, ja atbrīvošanās no pieminekļa notiktu lielā vienprātībā un krievu izcelsmes Latvijas pilsoņi arī iestātos par pieminekļa nojaukšanu.

Viņaprāt, jautājumā par pieminekļa turpmāko likteni cilvēkiem būtu jāvienojas ap Satversmē noteiktajām demokrātiskajām un nacionālajām vērtībām.

"Okupantu pieminekļa pārvietošana vai, vislabāk, nojaukšana būtu šādas vienotības elements. Piemineklis simbolizē Krievijas vai Padomju savienības armiju, kas atnesa lielas ciešanas latviešiem, un tagad arī ukraiņu ciešanas. Tas ir nepieņemams simbols demokrātiskā sabiedrībā," sacīja valsts pirmā amatpersona.

Kā ziņots, pēdējā laikā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā aktualizējies jautājums par Rīgā, Uzvaras parkā, esošo pieminekli un iespējām to demontēt.

Levits sagaida arī Latvijas krievu iestāšanos par pieminekļa Uzvaras parkā nojaukšanu, izriet no viņa sacītā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Atminoties neseno vizīti Ukrainā, Levits norādīja, ka redzēt krievu sagrautos rajonus netālu no Kijivas, kā arī stāsti par krievu atstātajām mīnām, tostarp dzīvokļos un zem līķiem, protams, bija šokējoši. Viņš arī atzina, ka apmeklējot Kijivu, dažādu valstu amatpersonām pastāv zināms drošības risks, tomēr tā kā politiski daudz svarīgāk ir paust solidaritāti ar Ukrainu, šāds risks jāuzņemas.

Vērtējot Latvijas līdz šim Ukrainai sniegto palīdzību, Levits akcentēja, ka, pārvēršot to naudas izteiksmē, Latvija ir piektajā vietā, sekojot valstīm ar ievērojami lielāku ekonomiku un daudz lielāku iedzīvotāju skaitu.

"Latvija sniedz, salīdzinot ar savu lielumu, ārkārtīgi lielu palīdzību Ukrainai," sacīja prezidents, piebilstot, ka Ukrainas militāristi ļoti novērtē Latvijas sniegto palīdzību, kas tiek izmantota un noder. Levits atgādināja, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Latviju novērtēja kā "īstu draugu".

Savukārt uz sniegto palīdzību raugoties no iekšzemes kopprodukta apmēriem, Latvija un Igaunija ir absolūti līderi. "Tas nozīmē, ka mēs saprotam, par ko ir šis karš, un tāpēc attiecīgi rīkojamies," vērtēja Levits.

Viņaprāt, solidaritāte ar Ukrainu parāda, ka Latvijas sabiedrība ir nobriedusi un demokrātiska un tā saprot, par ko ir runa šajā karā.

Latvija sniedz lielāku militāro palīdzību pēc apjoma nekā Francija un Vācija, un tādēļ, Levita ieskatā, minētajām valstīm palīdzība būtu jāpalielina. Viņš atgādināja, ka arī šīs valstis ir pieņēmušas lēmumu palielināt savu palīdzību. "Redzam, ka ukraiņu panākumi šajā aizstāvēšanās karā lielā mērā saistīti tieši ar pienākošo bruņojumu no draudzīgajām valstīm," vērtēja politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu