Vārnas un kraukļi pasauli pārņēma, pateicoties savai gudrībai un izmēram

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krauklis
Krauklis Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā zinātnieki raksta, ka vārnas un kraukļi pasaulē ir tik izplatīti to smadzeņu, spārnu plētuma un ķermeņa lieluma dēļ.

“Mums ir hipotēze, ka šo trīs svarīgo iezīmju kombinācija ļāvusi šai putnu grupai kolonizēt visu pasauli,” rakstīts pētnieku paziņojumā.

Vārnas un kraukļi kārtējo reizi ir pierādījuši savu gudrību. Vārnas, piemēram, saprot nulles jēdzienu un spēj plānot savu rīcību un izmantot rīkus, lai tiktu pie kāruma. Savukārt kraukļi gudrībā pārspēj pat lielos pērtiķus, noskaidrots 2020. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

Mazāk ir zināms tas, ka vārnas un kraukļi dzīvo visās pasaules ekosistēmās, sākot no svelmainajiem tuksnešiem un beidzot ar sasalušajām tundrām. Tas, kā šie putni spējuši sasniegt un vairoties katrā no šīm planētas nišām, līdz šim nebija skaidrs.

Lai to noskaidrotu, zinātnieki izmērīja 96 mūsdienu vārnu un kraukļu kaulus, kā arī trīs izmirušu sugu pārstāvju kaulus, kas tika savākti no muzejiem visā pasaulē. Izmērītas tika arī 76 vārnu dzimtas (corvidae) pārstāvju smadzenes.

Balstoties uz ģenētiskajiem datiem, zinātnieki pēc tam izveidoja vārnu ģimenes koku un ar īpašu datormodeli aplēsa laiku, kad vārnas un kraukļi ieradās jaunā reģionā un cik ātri pielāgojās tā vides apstākļiem.

Izrādījās, ka vārnām un kraukļiem bija lielāks spārnu plētums un ķermenis nekā citiem vārnu dzimtas pārstāvjiem, piemēram, sīļiem un žagatām. Lielāks spārnu plētums ļāva šiem putniem nolidot lielākus gabalus un apdzīvot jaunas ekosistēmas. Lielāks ķermeņa izmērs arī nozīmēja to, ka vārnām un kraukļiem bija fizisks pārspēks pār citiem putniem, rakstīts jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”.

Iekārtojoties jaunā ekosistēmā, šo putnu inteliģence ļāva tiem pielāgoties ļoti dažādiem apstākļiem un izdzīvot. Evolūcijas ceļā šie putni ieguva aizvien jaunas īpašības, piemēram, pieejamajam uzturam pielāgotus knābjus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu