Piketā pie Saeimas pieprasa iespējami drīzu kažokzvēru audzēšanas aizliegumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šodien, 5. maijā, plkst. 8.30 pie Saeimas notika dzīvnieku aizsardzības akcija, lai paustu atbalstu drīzam kažokzvēru audzēšanas aizliegumam Latvijā, informēja biedrībā "Dzīvnieku brīvība".

Netālu no Saeimas protesta akcijā pulcējās vairāk nekā 50 cilvēki, prasot aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā.

Akcijas dalībnieki bija ieradušies ar plakātiem, kuros vēstīts "Kažokādas pagātnē" un kuros attēlots gan aiz restēm esošs dzīvnieks, gan dzīvnieks, kurš ticis ārā no krātiņa.

Lielāka izmēra plakātā attēlota pieaugusi lapsa ar lapsas bērnu, kurā rakstīts "Mana mamma, nevis Tavs kažoks!". Kādā citā vēstīts "Par dzīvnieku aizsardzību! Ir laiks aizliegt zvēraudzēšanu".

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas nosaka kažokādu ieguves ievērojamu ierobežošanu no 2028.gada 1.janvāra.

Grozījumi paredz Latvijā aizliegt lauksaimniecības dzīvnieku audzēšanu, ja tās vienīgais vai galvenais nolūks būs kažokādu ieguve. Iepriekš pirmajā lasījumā bija atbalstīts priekšlikums, ka šīs izmaiņas stātos spēkā 2026.gadā. Tomēr šodien datums mainīts uz 2028.gadu.

Saeimai par grozījumiem vēl būs jālemj trešajā, galīgajā lasījumā.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" vadītāja Katrīna Krīgere uzskata, ka cilvēki vēlas drīzas pārmaiņas - kažokzvēru fermu slēgšanu. Diskusija par zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā norisinās jau teju 10 gadus, un visu šo laiku vairums sabiedrības ir bijis pret lapsu, ūdeļu un šinšillu audzēšanu un nonāvēšanu kažokādu ieguvei.

Krīgeres ieskatā pienācis laiks izlēmīgi pielikt punktu dzīvnieku mocīšanai, pieņemot iespējami drīzu zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā.

2021.gada 9.septembrī 11 Saeimas deputāti no dažādām frakcijām iesniedza likumprojektu, kas paredz kažokvēru audzēšanas aizliegumu no 2026.gada. Likumprojektu starp plenārsēdēm skata atbildīgā Tautsaimniecības komisija. Sagatavojot likumprojektu uz otro lasījumu, komisija izskatīja 8 priekšlikumus un atbalstīja aizliegumu ar piecu gadu pārejas periodu, attiecīgi rosinot, ka aizliegums stātos spēkā 2028.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu