Norisinājies šogad trešais spēcīgākais Saules uzliesmojums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saule
Saule Foto: NASA

Nupat norisinājās ārkārtīgi spēcīgs Saules uzliesmojums, kuru NASA izdevies iemūžināt brīnišķīgā fotogrāfijā.

X klases uzliesmojums – spēcīgākais, kāds var norisināties uz mūsu zvaigznes – tika novērots ar NASA Saules dinamikas observatorijas satelītu. Uzliesmojums veidojās no Saules plankuma, kas ir vietas uz Saules virsmas, kur elektrisko daļiņu plūsmas radīti spēcīgi magnētiskie lauki saduras savā starpā. Rezultātā atbrīvojas liels enerģijas daudzums, kas izraisa uzliesmojumu un liek no Saules kosmosā izšauties spēcīgām materiāla strūklām.

Nacionālā okeāna un atmosfēras pētījumu pārvalde Saules uzliesmojumus klasificē no A līdz X, balstoties uz uzliesmojuma izdalīto rentgenstaru intensitāti. Katra līmeņa uzliesmojums ir 10 reižu spēcīgāks par iepriekšējo. Fotogrāfijā redzamais Saules uzliesmojums ir 2022. gada trešais spēcīgākais.

“Saules uzliesmojumi ir spēcīgi radiācijas uzplaiksnījumi. Kaitīgā radiācija no uzliesmojuma nespēj tikt cauri Zemes atmosfērai, lai fiziski ietekmētu cilvēkus. Tiesa, kad pietiekami intensīva, tā var kaitēt atmosfēras slānim, kur pārvietojas GPS un komunikāciju signāli,” pēc uzliesmojuma sociālajā tīklā “Twitter” rakstīja NASA.

Saules aktivitāte, par kuru astronomi jau zina kopš 1775. gada, pieaug un samazinās 11 gadu ciklā. Pēdējā laikā Saules aktivitāte ir īpaši augsta, Saules plankumu skaitam ievērojami pārsniedzot paredzēto skaitu. Tiesa, aktivitātes zenīts varētu būt vēl tikai priekšā – ap 2025. gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu