Eiropadomes priekšsēdētājs rosina pārdot arestētos Krievijas aktīvus un līdzekļus izmantot Ukrainas atjaunošanai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Šarls Mišels
Šarls Mišels Foto: DARIO PIGNATELLI/EUROPEAN UNION

Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu konfiscēt un pārdot arestētos krievu aktīvus, bet iegūtos līdzekļus izmantot kara nopostītās Ukrainas atjaunošanai, ceturtdien publicētā intervijā izteicies Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

"Es personīgi esmu pilnīgi pārliecināts, ka ārkārtīgi svarīgi ir ne tikai iesaldēt aktīvus, bet arī gādāt, ka tos ir iespējams konfiscēt, lai tie būtu pieejami [Ukrainas] atjaunošanai," Eiropadomes prezidents teicis ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraine".

Viņš ir pirmā augsta ranga ES amatpersona, kas ierosinājusi krievu oligarhu aktīvu konfiskāciju, aģentūrai AFP apstiprinājis Mišela preses pārstāvis.

Līdzīga ideja jau izskanējusi arī ASV, kamēr ES un ASV iestādes noskaidro un arestē Rietumvalstu sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu jahtas, nekustamos īpašumus, kontus bankās, helikopterus un mākslas darbus.

ES šomēnes paziņoja, ka ir iesaldējusi dažādus aktīvus 30 miljardus eiro vērtībā, kas saistīti ar sankcijām pakļautiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem. Pagaidām nav skaidrības, ko darīt tālāk ar šiem aktīviem.

Ukrainas valdība aprīlī lēsa, ka kara nopostītās valsts atjaunošanai būs nepieciešami vismaz 600 miljardi ASV dolāru (565 miljardi eiro).

ES, ASV, Lielbritānija un Kanāda joprojām savos sankciju sarakstos iekļauj arvien jaunus Krievijas pilsoņus, kuri ir veicinājuši vai guvuši labumu no Maskavas iebrukuma kaimiņvalstī.

Pagājušajā nedēļā ASV prezidents Džo Baidens ierosināja izpārdot arestētos oligarhu aktīvus, lai mazinātu Krievijas radīto postu un palīdzētu atjaunot Ukrainu.

Tomēr tiesību aizstāvības organizācija "American Civil Liberties Union" ir brīdinājusi, ka ar tamlīdzīga rīcību tiktu pārkāpta taisnīga tiesas procesa sniegtā aizsardzība, jo oligarhiem nebūtu resursu apstrīdēt konfiskāciju.

Arī Mišels, kurš pēc profesijas ir jurists, atzina, ka ES ir līdzīgas juridiskas problēmas, kuru dēļ sankcijām pakļauto personu aktīvu konfiskācija nav vienkārša un būs sarežģīts un ilgs process.

Tomēr viņš paziņoja, ka ir uzdevis Eiropadomes juristiem izstrādāt veidus, kā to varētu izdarīt atbilstoši taisnīguma principiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu