Baltijas valstis ir Ukrainas tuvākie un uzticamākie draugi, pauž Zelenskis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Baltijas valstis ir Ukrainas tuvākie un uzticamākie draugi, kas to atbalstījuši jau no paša Krievijas iebrukuma sākuma, piektdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, Kijivā tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV), Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi un Igaunijas ārlietu ministri Evu Mariju Līmetsu.

"Jūs esat mūsu tuvākie un uzticamākie draugi, jo pirmie atbalstījāt Ukrainu kopš paša kara sākuma (..) gan ar ieročiem, gan diplomātiskajām darbībām. Jūsu cilvēki, jūsu sabiedrība mūs atbalstīja visādā veidā, visos virzienos," viņš sacījis.

Zelenskis arī nosaucis Igauniju, Latviju un Lietuvu par labākajām Ukrainas advokātēm gan Eiropas Savienībā, gan visā pasaulē.

"Pateicos par šo tikšanos, par atbalstu Ukrainai, par šo signālu mūsu ļaudīm,"

Baltijas valstu ārlietu ministriem sacījis Ukrainas prezidents.

Ministri savukārt apliecinājuši atbalstu Ukrainas eirointegrācijas centieniem.

Kā norāda Ukrainas prezidenta birojs, viņi piedāvājuši palīdzību karā sagrautās sociālās infrastruktūras objektu, konkrēti, skolu un bērnudārzu atjaunošanā.

Īpaša uzmanība tikšanās laikā pievērsta nepieciešamībai pastiprināt ES un visas starptautiskās kopienas sankciju spiedienu uz Krieviju, un Zelenskis uzsvēris Baltijas valstu vadošo lomu šai procesā.

"Ārkārtīgi svarīgi ir ne tikai pastiprināt sankciju spiedienu, bet arī saglabāt sankciju viengabalainību.

Tām jābūt maksimāli efektīvām, nedrīkst atstāt agresoram iespēju no tām izvairīties un turpināt finansēt noziedzīgo karu pret Ukrainu," viņš norādījis.

Kā sociālajos tīklos paziņojis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, viņa un kolēģu vizītes mērķis ir apliecināt solidaritāti Ukrainai, kā arī pārrunāt tālākās atbalsta iespējas.

Pēc ministra vārdiem, piektdien, 6.maijā, turpināta vizīte, kas tika pārtraukta 24.februārī. TVNET jau rakstīja, ka Latvijas ārlietu ministrs kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem februāra beigās devās uz Ukrainu, lai paustu tai atbalstu cīņā par savu neatkarību un teritoriālo nedalāmību, tomēr toreiz vizīti pārtrauca Krievijas iebrukums Ukrainā.

Jau ziņots, ka ceturtdien Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministri apmeklēja karā daļēji sagrauto Hostomeļu un Kijivā parakstīja deklarāciju, kas radīs nepieciešamos nosacījumus, lai palielinātu sadarbību iekšlietu jomā un sniegtu operatīvu atbalstu Ukrainas iekšlietu dienestiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu