ANO Drošības padome pieņem deklarāciju par "mierīgu risinājumu" Ukrainā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

ANO Drošības padome (DP) piektdien vienprātīgi pieņēma pirmo deklarāciju par Ukrainu kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 24.februārī, atbalstot ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša centienus rast "mierīgu risinājumu" šim karam.

Norvēģijas un Meksikas izstrādātā deklarācija tomēr neatbalstīja Gutērreša starpniecības centienus, kas bija izklāstīti tās agrākā versijā.

"Drošības padome pauž dziļas bažas attiecībā uz miera un drošības saglabāšanu Ukrainā," teikts piektdien pieņemtajā deklarācijas tekstā.

Kāds diplomāts, kurš vēlējās saglabāt anonimitāti, atbildot uz jautājumu, kas pamudināja Krieviju atbalstīt šo deklarācijas tekstu, sacīja, ka "visas labās lietas [no tā] ir pazudušas".

DP arī atgādināja, ka "saskaņā ar Apvienoto Nāciju Hartu visas dalībvalstis ir uzņēmušās saistības risināt savus starptautiskos strīdus ar mierīgiem līdzekļiem".

"Šodien pirmoreiz Drošības padome runājusi vienā balstī par mieru Ukrainā," paziņoja Gutērrešs. "Pasaulei ir jāsanāk kopā, lai apklusinātu šaujamieročus un atbalstītu Apvienoto Nāciju Hartas vērtības."

Krievija februāra beigās uzlika veto ANO DP rezolūcijai, kas nosodīja tās iebrukumu Ukrainā un aicināja Krieviju izvest savu armiju no Ukrainas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu