Aktuālais frontē ⟩ Hersonu pametusi gandrīz puse pilsētas iedzīvotāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Karš Ukrainā. Attēls ilustratīvs.
Karš Ukrainā. Attēls ilustratīvs. Foto: SERGEY BOBOK

Kopš kara sākuma Hersonu pametuši 45% iedzīvotāju, pavēstīja Hersonas apgabala kara administrācijas vadītājs Hennadijs Lahuta.

Hersona ir vienīgais Ukrainas apgabala centrs, kas nonācis Krievijas kontrolē 24.februārī sāktā kara gaitā.

Iedzīvotāji pilsētu pametuši, izmantojot humānos koridorus vai patstāvīgi. Hersonas apgabalu pametis katrs piektais iedzīvotājs, intervijā ziņu aģentūrai "Ukrinform" sacīja Lahuta.

Līdz karam Hersonā dzīvoja 290 000 cilvēku, bet visā Hersonas apgabalā - aptuveni miljons cilvēku.

Eiropadomes prezidents spiests doties uz bumbu patvertni

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels, kas pirmdien ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Odesā, bija spiests tikšanos pārtraukt un doties uz patvertni, jo Ukrainas dienvidu pilsēta atkal tika pakļauta Krievijas raķešu triecienam, pavēstīja Eiropas Savienības (ES) amatpersona.

Raķešu trieciens notika Mišela un Ukrainas premjerministra Denisa Šmihaļa tikšanās laikā.

"Laikā, kad notika tikšanās ar premjerministru, dalībniekiem tā bija jāpārtrauc un jādodas uz patvertni, jo Odesas reģions atkal tika pakļauts raķešu triecienam," sacīja amatpersona.

Ukrainā kritis Nīderlandes pilsonis

Ukrainas spēku rindās pie Harkivas, cīnoties pret Ukrainā iebrukušo Krievijas karaspēku, dzīvību zaudējis Nīderlandes pilsonis Rons Vogerlārs, vēsta laikraksts "De Telegraaf".

55 gadus vecais Vogerlārs ir pirmais Nīderlandes pilsonis, kas kritis Krievijas-Ukrainas karā. Lēmumu doties karot Ukrainas pusē Vogerlārs pieņēmis uzreiz pēc kara sākuma.

Vogerlārs kritis apšaudē 4.maijā. To laikrakstam apstiprināja viņa komandieris un ģimene.

"Viņš nekad nenožēloja par savu lēmumu. Viņš bija laimīgs, viņš juta, ka bija īstajā vietā," laikrakstam sacīja karavīra meita.

Marta vidū Ukrainā bija 70 Nīderlandes pilsoņi, kas nolēmuši piedalīties karā.

Iepriekš bija zināms par vismaz 15 ārzemniekiem, kas krituši šajā karā, cīnoties Ukrainas pusē. Viņu vidū ir arī karotāji no Gruzijas un Baltkrievijas. 29.aprīlī kļuva zināms par brita Skota Siblija nāvi.

Viņš karoja Starptautiskajā leģionā, kas bija izveidots pēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska iniciatīvas.

Ukrainas Luhanskas apgabalā pārtrūkuši sakari ar 11 cilvēkiem

Ukrainas Luhanskas apgabalā pārtrūkuši sakari ar 11 cilvēkiem, kas slēpās Krievijas karspēka sabombardētas mājas pagrabā Šipilivkā, paziņojis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

Ienaidnieks visu laiku apšauda ciematu, tādēļ tam nav iespējams piekļūt.

"11 cilvēki, kas slēpās pagrabā Šipilivkā, pārtraukuši sazināties. Ne Bilohorivkā, ne Šipilivkā drupas nav iespējams pilnībā demontēt," paziņoja Haidajs.

Viņš atklāja, ka 8.maijā Krievijas karaspēks 24 reizes vērsa uzbrukumus pret Luhanskas apgabala iedzīvotājiem, nogalinot vismaz trīs cilvēkus.

Jau ziņots, ka 7.maijā Krievija uzmeta bumbu Bilohorivkas skolai, kurā slēpās mēram 90 vietējie iedzīvotāji, kas nebija evakuējušies no ciemata. Izglābti 27 cilvēki, no kuriem septiņi ir ievainoti, atrasti divi bojāgājušie, bet pārējiem apmēram 60 cilvēkiem, domājams, nav izdevies izdzīvot. Arī Bilohorivkā turpinās kaujas, tāpēc nav iespējams pārmeklēt drupas.

Svētdienas vakarā ienaidnieks Luhanskas apgabalā trešo reizi ar šāviņu trāpīja naftas pārstrādes rūpnīcai, bet dienā uzbruka Popasnas ūdensapgādes uzņēmumam, kā rezultātā ūdens nebūs nedz Ukrainas valdības kontrolētajās pilsētās un ciemos, ne tajos, kas tika okupēti 2014.gadā.

Stāvoklis Ukrainas frontē

  • Krievijas karaspēks koncentrē spēkus un gatavojas uzbrukumam Izjumas un Doneckas virzienos, pirmdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.
  • Vislielākā iebrucēju aktivitāte vērojama Slobožanskes un Doneckas virzienos.
  • Tajā pašā laikā saglabājas liela iespējamība, ka tiks doti raķešu triecieni visā Ukrainas teritorijā.
  • Volīnijas, Poļesjes un Siverskas virzienos nav konstatētas vērā ņemamas izmaiņas ienaidnieka vienību pozīcijās un darbībā.
  • Baltkrievijas bruņoto spēku vienības turpina segt Ukrainas un Baltkrievijas robežu.
  • Slobožanskes virzienā ienaidnieks nav veicis aktīvas uzbrukuma operācijas. Šajā virzienā galvenā uzmanība pievērsta vienību pārgrupēšanai, munīcijas un degvielas krājumu papildināšanai, kā arī iepriekš ieņemto pozīciju noturēšanai. Krievi cenšas novērst Ukrainas armijas vienību virzību valsts robežas virzienā.
  • Izjumas virzienā pretinieks gatavojas turpināt uzbrukumus Suligivkas-Nova Dmitrivkas un Suligivkas-Kuruļkas virzienos.
  • Krievijas Belgorodas apgabalā sakoncentrētas 19 bataljonu taktiskās grupās. Turpinās dzīvā spēka un kara tehnikas piegādāšana smagāk cietušajām Krievijas karaspēka vienībām Ukrainas teritorijā.
  • Doneckas virzienā pretinieks ar aviācijas un artilērijas atbalstu koncentrējis galvenos pūliņus velta mēģinājumiem pārņemt savā kontrolē Rubižni un Popasnu un gatavojas uzbrukuma turpināšanai Siverskas, Slovjanskas, Lisičanskas un Avdijivkas virzienos.
  • Tavrijskes virzienā krievi veic demonstratīvas darbības, lai ierobežotu Ukrainas armijas kustību, un pilnveidotu savu loģistikas atbalsta sistēmu.
  • Dienvidbugas virzienā ienaidnieks aktīvu karadarbību nav veicis. Krievijas karaspēks koncentrējies uz Ukrainas armijas pozīciju apšaudīšanu, izmantojot artilēriju.
  • Okupētajā Zaporižjas apgabala teritorijā konstatēti gadījumi, kad vietējiem iedzīvotājiem bez pamatota iemesla atsavināti personas apliecinoši dokumenti, kurus solīts atdot tikai tad, ja viņi piedalīsies tā dēvētās uzvaras dienas svinībās.
  • Ukraiņu sauszemes spēki un pretgaisa aizsardzība pēdējās diennakts laikā iznīcinājusi desmit krievu iebrucēju gaisa mērķus, tai skaitā sešus bezpilota lidaparātus un trīs spārnotās raķetes.
  • Doneckas un Luhanskas apgabalos Ukrainas aizstāvji aizvadītajā diennaktī veiksmīgi atvairīja sešus ienaidnieka uzbrukumus, iznīcinot 20 krievu tankus, vienu lielgabalu, 29 cita veida bruņutehnikas vienības un piecas iebrucēju automašīnas.
  • Tikmēr Ukrainas operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" ziņo, ka iepriekšējā diennaktī likvidēti 56 krievu karavīri, iznīcinātas trīs daudzstobru reaktīvie mīnmetēji, kā arī būtiski bojāta radaru sistēma "Zoopark 2".

Kopumā kopš atkārtotā iebrukuma sākuma krievu dzīvā spēka zaudējumi līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 25 650 karavīru.

Krievi zaudējuši arī 1145 tankus, 2764 bruņutransportierus, 513 lielgabalus, 185 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 87 zenītartilērijas iekārtas, 199 lidmašīnas, 158 helikopterus, 1970 automobiļus un autocisternas, 12 kuģus un ātrlaivas, 377 bezpilota lidaparātus, 41 specializētās tehnikas vienību un 94 spārnotās raķetes.

Zelenskis: Ukraina ir daļa no brīvās pasaules, bet Krievija ir izolēta

Ukraina ir daļa no brīvās pasaules, savukārt Krievija ir izolēta, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš teica, ka svētdien Ukrainu apmeklēja Kanādas un Horvātijas premjerministri, Vācijas Bundestāga un Norvēģijas parlamenta priekšsēdētāji, ASV pirmā lēdija, kā arī īru rokgrupas U2 dalībnieki. Turklāt Zelenskis svētdien piedalījās G7 valstu līderu videosanāksmē.

"Esmu pārliecināts, ka šodiena [svētdiena] Ukrainā parādīja, ka mēs jau esam brīvās pasaules un apvienotās Eiropas pilntiesīga daļa. Tas ir acīmredzams kontrasts uz Maskavas vientulības ļaunumā un naidā fona, ko visi redzēs rīt [pirmdien]," svētdienas vakarā ierakstītajā videouzrunā sacīja Zelenskis, atgādinot par pirmdien Maskavā gaidāmajām svinībām par godu Padomju Savienības uzvarai pār nacistisko Vāciju.

"Galvenais, ko šodien izjutu, ir pasaules vēl lielāka gatavība mums palīdzēt. Un to, ka mēs jau esam sasnieguši vēsturisku rezultātu, jo visai brīvajai pasaulei ir skaidrs, ka tieši Ukraina šajā karā ir labā pusē, savukārt Krievija zaudē, jo ļaunums vienmēr zaudē," uzsvēra Ukrainas prezidents.

"Krievija aizmirsusi visu, kas bija svarīgs Otrajā pasaules kara uzvarētājiem. Taču Ukraina un visa brīvā pasaule atgādinās. Tā, ka pēc tam neviens vairs neaizmirsīs. Lai savu nozīmīgumu atgūtu patiešām svarīgie vārdi "nekad vairs", kurus atkārto visā brīvajā pasaulē katru gadu Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienās," sacīja Zelenskis.

Drupu pārmeklēšanu sabombardētajā skolā Luhanskas apgabalā kavē kaujas

Ukrainas Luhanskas apgabala Bilohorivkas pilsētciematā turpinās kaujas, tāpēc nav iespējams pārmeklēt Krievijas aviobumbas sagrautās skolas drupas, svētdienas vakarā paziņoja Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

"Gaidām klusumu, lai turpinātu pārmeklēt drupas," sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Haidajs.

Viņš norādīja, ka brīdī, kad skola sabombardēta, tajā atradušies 90 cilvēki. Izglābti 27 cilvēki, no kuriem septiņi ir ievainoti, atrasti divi bojāgājušie, bet pārējiem apmēram 60 cilvēkiem, domājams, nav izdevies izdzīvot.

"Cerību uz to, ka kāds ir izdzīvojis, tikpat kā nav. Jo ēka nevis vienkārši sabruka un tika aizsprostots pagrabs. Aviobumba uzsprāga ēkas iekšienē, izcēlās ugunsgrēks un temperatūra bija kritiska, skābeklis vairs nebija palicis," paskaidroja Haidajs.

Jau vēstīts, ka skolai Bilohorivkā, kuras pagrabā slēpās apmēram 90 vietējie iedzīvotāji, kas nebija evakuējušies no ciemata, sestdien trāpīja Krievijas aviobumba.

Ukrainas armija iznīcinājusi desmit krievu gaisa mērķus

Ukraiņu pretgaisa aizsardzība pēdējās diennakts laikā iznīcinājusi desmit krievu iebrucēju gaisa mērķus, ziņo Ukrainas Gaisa spēku preses dienests.

Ukrainas Gaisa spēku pretgaisa aizsardzība 8.maijā notriekusi piecus krievu bezpilota lidaparātus un trīs spārnotās raķetes.

Vēl divus bezpilota lidaparātus iznīcinājuši sauszemes spēku zenītartilēristi.

Tikmēr ukraiņu aviācija turpina uzlidojumus Krievijas karaspēka vienībām, liedzot pretiniekam atsevišķos virzienos veikt uzbrukumus, teikts paziņojumā.

Foto: Mariupole, evakuācija no Azovstaļ, Ukraina (7.-9. maijs)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu