Par dažādiem pārkāpumiem 9. maijā policija aizturējusi 35 personas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Neraugoties uz aicinājumu pirmdien, 9. maijā, nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus. Par spīti aizliegumiem - Rīgā pirmdienas vakarā arī daudzviet tiek šauts salūts.

Šogad ļaudis pie pieminekļa ierodas daudz mazākā skaitā nekā citus gadus un arī mazāk pompozi, ņemot vērā noteikto aizliegumu lietot padomju režīmu slavinošu simboliku. Atnākušajiem līdz piemineklim nav iespējams nokļūt, jo tā pakājē novietoti galdi, uz kuriem var atstāt ziedus, kurus savukārt tuvāk pieminekļa neiežogotajai daļai aiznes speciāli šim nolūkam nolīgti cilvēki.

Rīta pusē nolikt ziedus bija ieradušies Krievijas vēstniecības pārstāvji, tostarp vēstnieks Mihails Vaņins. Vēstniecības pārstāvjiem tika ļauts pašiem nolikt ziedus tuvāk piemineklim. Vēstniecības pārstāvji pie pieminekļa ilgi neizturējās un ātri vien klusējot devās prom.

Starp ziedu nolicējiem vērojami arī Latvijas Krievu savienības un partijas "Saskaņa" pārstāvji, piemēram, Rīgas domes deputāts Jakovs Pliners (LKS) un Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S). 

Tāpat pie pieminekļa ieradās kādreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks.

Pie pieminekļa sanākušos pieskata vairāki simti policistu, tostarp Speciālo uzdevumu bataljona darbinieki, novēroja aģentūra LETA. Nekādas saspringtas situācijas pagaidām nav novērojamas. 

Tiesa, pie pieminekļa ieradās trīs vīrieši, kuriem uz krekliem bija pret 9.maija "svinībām" vērsti uzraksti.

Vīriešiem uz krekliem bija uzraksti "krievu pasaule", kā arī "9.maijs - okupantu, slepkavu, izvarotāju, marodieru svētki".

Vīrieši vēlējušies tikt tuvāk piemineklim. No sākuma policijas darbinieki bija lieguši vienam vīrietim to izdarīt, bet vēlāk tie ļāvuši vienam vīrietim tikt tuvāk piemineklim.

Lai arī vīrieši devās prom, viņi apgāja apkārt piemineklim un atkal uzturas pieminekļa tuvumā.

 9. maija vakarā Valsts policija pie okupantu pieminekļa aizturēja sievieti, kura bija atnākusi ar Ukrainas labējo radikāļu "Pravij Sektor" karogu.

Policijas darbinieki aizturējuši kādu vīrieti, kurš skaļā balsī apsveica klātesošos ar 9.maija svētkiem, novēroja aģentūra LETA.

Vīrietis krievu valodā iekliedzās "ar svētkiem", kā arī vēlāk iebļāvās "urrā". Vairākas klātesošās personas arī iebļāvās "urrā".

Tāpat pie pieminekļa bija ieradies arī viens vīrietis, kuram uz ziedu iepakojuma bija neliels burts "Z". Policija to nepamanīja un ziedu pieņēmējs pušķi nolika pie pieminekļa, novēroja aģentūra LETA.

Pie pieminekļa pirmdienas pēcpusdienā izveidojās ziedu nolicēju rinda, novēroja aģentūra LETA.  Rinda nav pārāk liela, bet cilvēku plūsma salīdzinājumā ar rīta stundām ir pieaugusi. Pie pieminekļa pašlaik pārsvarā vērojami vecāka gadagājuma cilvēki un atsevišķas ģimenes ar bērniem.

Aģentūra LETA novēroja atsevišķus incidentus, piemēram, policija aizveda kādu iereibušu vīrieti, kurš bļāva: "9.maijs - slava Krievijai." Vairāki ziedu nolicēji viņam aplaudēja.

Starp ziedu nolicējiem dzirdama neapmierinātība, ja viņu atnestās puķes tiek novietotas pie žoga, uz kura attēlots Ukrainas karogs.

Portāls TVNET pirmdienas vakarā novēroja, ka vairākas personas pie pieminekļa Rīgā nāca ar Ukrainas karogiem rokās. 

Kā novēroja portāls TVNET, 9. maija vakarā Valsts policija pie okupantu pieminekļa aizturēja sievieti, kura bija atnākusi ar Ukrainas labējo radikāļu "Pravij Sektor" karogu.

9. maijs Rīgā no drona lidojuma.
9. maijs Rīgā no drona lidojuma. Foto: Valsts policija

Savukārt arī 9. vakarā Rīgā, Pārdaugavā, turpinājās aktīva cilvēku plūsma virzienā uz pieminekli Uzvaras parkā, lai tur noliktu ziedus, novēroja aģentūra LETA.

Pārsvarā cilvēki atnāka, nolika ziedus un devās projām, bet atsevišķi cilvēki stāvēja malās un vēroja notiekošo.

Lielas cilvēku plūsmas uz pieminekli virzījās no visām pusēm. Pārsvarā bija redzamas ģimenes ar bērniem.

Pieminekļa apkārtnē bija redzami arī vairāki Ukrainas karogi un pāris Latvijas karogi.

Notiekošo uzraudzīja liels skaits policistu.

Aktuālā informācija par fiksētajiem pārkāpumiem 

Latvijā policija līdz pirmdienas plkst.23 saistībā ar 9.maiju kopumā aizturējusi 35 personas un sākusi 49 administratīvā pārkāpuma procesus,  informēja Valsts policijā.

Visvairāk pārkāpuma procesi - 20 - sākti Rīgas reģionā, Latgalē tādu ir 19, bet Kurzemes un Zemgales reģionos - katrā pieci. Administratīvā pārkāpuma procesi lielākajā daļā gadījumu sākti par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošas simbolikas, pamatā Georga lentīšu, izmantošanu. Konstatēti arī tādi pārkāpumi kā atrašanās sabiedriskā vietā alkohola reibumā, traucējot sabiedrisko kārtību, amatpersonas likumīgo prasību nepildīšana vai amatpersonas darbības traucēšana un sīkais huligānisms.

Vīrietis ar Ukrainas karogu pie okupantu pieminekļa:

 Kā informēja policijā, Uzvaras pieminekļa apkārtnē bijuši mēģinājumi atskaņot Krievijas himnu, vienā gadījumā spēlējot to mobilajā tālrunī, bet citā gadījumā - skaļrunī. Savukārt dienas izskaņā, ap plkst.22.30, aizturēta persona par uzbrukumu policistam. Sākotnēji vīrietis tika aizturēts par nepakļaušanos amatpersonas likumīgajām prasībām, bet pēc tam viņš uzbruka pašvaldības policijas amatpersonai, iesperot ar kāju un mēģinot iekost. Attiecīgi tiks sākts kriminālprocess.

Līdz plkst.23 aizturētas 35 personas, no tām septiņas Latgales reģionā, viena Zemgales reģionā, bet 27 - Rīgā. Vienlaikus vairākiem desmitiem personu gan Valsts, gan pašvaldību policijas darbinieki izteikuši mutiskus aizrādījumus.

Līdz plkst.22.30 Uzvaras parka apkārtnē vien likumsargi izteikuši aizrādījumus vismaz 95 personām, kuras, ievērojot policijas likumīgās prasības, konkrētos simbolus noņēma.

Tāpat atsevišķos gadījumos konstatētas personas, kurām uz apģērba redzami uzraksti “Russia”, uzvilkta žakete ar medaļām, vienā gadījumā mazgadīgs bērns bija ietērpts stilizētā padomju armijas formas tērpā, vēl citā gadījumā bērnam galvā konstatēta padomju armijas formas cepure. Pamanīti arī atsevišķi verbāli konflikti - personas paudušas neapmierinātību ar noteiktajiem ierobežojumiem šajā dienā, taču šie starpgadījumi notikuma vietā ātri novērsti.

9. maija vakars Uzvaras parkā
9. maija vakars Uzvaras parkā Foto: Valsts policija

Savukārt Rīgas pašvaldības policija pirmdien Uzvaras parka rajonā kopumā aizturējusi astoņus dronu pilotus, no kuriem daļai jau piemēroti sodi, tostarp aizturēti ārvalstu pilsoņi - divi Krievijas un viens Kanādas pilsonis. Informācija nodota Valsts drošības dienestam.

Tāpat jau ir gadījumi, kad pieņemti lēmumi par sodu piemērošanu par dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem, atsevišķos gadījumos ir piemēroti arī maksimālie soda apmēri, informēja Valsts policijā.

VP arī vēlreiz atgādināja - personas, kuras pirmdien pie pieminekļa Uzvaras parkā pirmdien ieradās paust atbalstu Ukrainai un protestēja pret Krievijas agresiju, netika virzītas prom. "Tas, ka policists informācijas nolūkos uzdod jautājumu, nenozīmē, ka tā ir vēršanās pret atbalsta paudējiem ukraiņiem. Policists skaidro subjektīvo pusi, iepazīstas ar attēla un uzrakstu saturu," tviterī skaidroja likumsargi.

Reaģējot uz pausto sašutumu par mazliet tālāk pārvietotajām karu atainojošām izstādēm, policija skaidroja, ka ir ārkārtīgi svarīgi rūpēties par sabiedrisko kārtību un drošību, rēķinoties ar dažādiem scenārijiem un vienlaikus nepieļaujot pārkāpumus, Krievijas kara atbalstīšanu vai slavināšanu. Šīs darbības ir saskaņotas ar vairākām iestādēm, rūpīgi gatavojot sabiedriskās kārtības plānu.

"Policija noraida pārmetumus - tiek reaģēts uz visiem signāliem, un šī brīža darbība noris striktā saskaņā ar plānu, ziedu nolikšanas paradums nav radies šogad, bet policija strādā atbilstoši plānam saskaņā ar valstī esošo normatīvo regulējumu - korekti un nepieļaujot nekādas provokācijas," teikts policijas paziņojumā.

Policijā atgādināja, ka ziedu nolicējiem nav ļauts uzkavēties un personas tiek virzītas prom pa iepriekš izstrādātu maršrutu.

Tieši tādēļ arī Uzvaras parka apkārtnē ir dažādi ierobežojumi un norobežojumi, kuru absolūts mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole.

Tāpat policija arī atgādināja, ka tā nav atbildīga par ziedu nolikšanu un to neveic, to pie pieminekļa Uzvaras parkā darīja Rīgas meži. "No Valsts policijas bija saņemta oficiāla vēstule ar prasību nodrošināt ziedu pārvietošanu. Uzdevuma veikšanai parka apsaimniekotāji piesaistīja apsardzes firmu. Iestādes un kapitālsabiedrības darbojas pēc Valsts policijas drošības pasākumu plāna, un pilda policijas prasības," tā paziņoja Rīgas domes pārstāvji.

Policija aicina nedoties pie pieminekļa Rīgā; aizliegta uguņošana un karu slavinoši simboli

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks paziņojumā presei aicināja iedzīvotājus nedoties pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā, Daugavpilī Dubrovina parkā vai citviet Latvijā, lai nekļūtu "par aktieriem Krievijas propagandā" un izrādītu cieņu Ukrainas iedzīvotājiem, kas cieš Krievijas sāktajā karā.

Tiesībsargājošās iestādes šodien strādā atbilstoši īpašam sabiedriskās drošības plānam. VP kopā ar citiem dienestiem, kā arī pašvaldībām savā starpā cieši sadarbojas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā.

Policija uzrauga iedzīvotāju kustību Rīgā pie pieminekļa un Uzvaras parka tuvumā, kā arī, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole, kuru solīts stingri kontrolēt.

Tāpat, lai iedzīvotāji varētu justies droši un šī sēru diena norisinātos bez saasinājumiem, Valsts policija piesaistīs resursus Daugavpilī un Latgales reģionā gan no Rīgas, gan citām Valsts policijas reģionālo pārvalžu struktūrvienībām. Arī citās pilsētās un Rīgas mikrorajons šajās dienās būs biežāk redzama policija.

Policija uzraudzīs ne tikai, lai netiktu izmantoti, piemēram, stilizēti formastērpi, Georga lenta, simboli "Z" un "V", ko Krievijas karaspēks izmanto iebrukumā Ukrainā, kā arī citi līdzīgi simboli, himnas, apkrāsotas mašīnas vai motocikli, kas slavina vai attaisno karu.

Policija vērsusi uzmanību, ka arī Krievijas karoga, tā dēvēto Doņeckas Tautas Republiku un Luhanskas Tautas Republikas karogu vai vienkārši sarkanas krāsas karogu, vai sarkanu lentīšu izmantošana, šajā dienā tiks vērtēta kā Krievijas karu atbalstoša simbolika.

Vienlaikus policija brīdina iedzīvotājus, kuri 9.maijā iecerējuši savus spēkratus izkrāsot vai aplīmēt karu slavinošās krāsās, pievienot agresora valsts karogus vai citus simbolus, lai tādējādi paustu nostāju šajā dienā.

Atgādinām, ka ir noteikts pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums 2022.gada 9.maijā un 10.maijā. VP atgādina, ka 9. un 10. maijā ir spēkā pirotehnikas izmantošanas aizliegums.

"Konstatēts, ka 9. maija vakarā dažās vietās Rīgā tiek šauts salūts, ko policija šajā sēru dienā traktē kā klaju ignoranci un necieņu pret Ukrainu.

Policija ir pārorientējusi atsevišķus spēkus arī mikrorajonos," tā pirmdienas vakarā ziņoja policija. "Par šādām darbībām fiziskais personai ir piemērojams sods līdz 350 eiro, bet juridiskai līdz 1400 eiro. Un šajā gadījumā sods būs bargākais." 

Konstatējot pirotehnikas izmantošanas pārkāpumus vai citus likumpārkāpumus savā mikrorajonā, likumsargi aicina nekavējoties ziņot, zvanot 110, lai uzreiz var informāciju nodot tuvākajai ekipāžai.

Kā novēroja portāls TVNET - lai gan šī gada 9. un 10. maijā ir spēkā uguņošanas aizliegums - cilvēki tāpat pirmdienas vakarā Rīgā lietoja pirotehniskos izstrādājumus.

Tāpat jārēķinās, ka policija, konstatējot šādas pretlikumīgas darbības, administratīvā pārkāpuma rīkus izņems, kā arī, pamatojoties uz Administratīvās atbildības likumu, tie var tikt arī konfiscēti, tostarp, arī transportlīdzekļi).

Policija vērš uzmanību, ka par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu