Aktualitātes, kas jāzina izvēloties bruģi un plānojot bruģēšanas darbus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

SIA “Brikers Latvija” ir viens no vadošajiem bruģa ražošanas uzņēmumiem Baltijā, kas ar bruģa ražošanu nodarbojas jau vairāk nekā 15 gadus. Uzņēmuma radītais bruģis klāj skvērus, ielas, pagalmus un citas teritorijas Baltijas valstīs pa kurām ikdienā pārvietojas gandrīz 2 miljoni iedzīvotāju. Tādēļ jautājumos par to, kā izvēlēties bruģi un kādi ir aktuālākie jaunumi bruģa ražošanas nozarē konsultējāmies ar Brikers valdes priekšsēdētāju Eduardu Cīruli.

Bruģa izvēles principi

Izvēloties bruģi, jāņem vērā ne tikai bruģa vizuālais izskats (forma, izmērs un krāsa) bet arī kāda būs virsmas apdare un malu outline (mala, kas veidojas bruģakmens perimetrā, kad bruģis ir ieklāts). Svarīgi novērtēt vidi, kurā bruģis tiks ieklāts - kā tas iederēsies ainavā, sasauksies ar ēkas fasādi un žogu. Piemēram, bruģis ar skalotu virsmu būs raupjāks un mazāk slidens ziemā, savukārt bruģis bez fāzes jeb tā saucamā comfort sērija būs piemērotāka izvēle ģimenei ar maziem bērniem, jo pa šādu bruģi būs ērti pārvietoties ar velosipēdu, skrituļslidām un bērnu ratiņiem. Brikers piedāvājumā ir arī iespēja bruģa virskārtā iestrādāt marmoru, bazaltu, granītu vai citu materiālu maisījumu, kas piešķir gala produktam izsmalcinātību. Nedrīkst aizmirst arī par tekņu, apmaļu, citu labiekārtošanas elementu nepieciešamību, un to saskaņošanu ar izvēlēto bruģi. Mūsdienās katram ir savas vēlmes un vīzija par mājokļa kopējo ainavu, tieši tādēļ Brikers komanda gadu no gada saviem klientiem piedāvā arvien plašākas izvēles iespējas, savu vēlmju īstenošanai.

“Parādot cik daudz dažādos veidos iespējams ražot un kombinēt bruģi, mēs laužam stereotipu par to, ka bruģis ir tikai pelēks. Mēs ilgstoši sadarbojamies ar Latvijas arhitektiem un kopīgi izstrādājam produktus, kas tirgū pietrūkst. Mēs arī saprotam, ka izvēloties brūnu bruģi, pelēka apmale tam nepiestāv, tādēļ saviem klientiem vienmēr esam piedāvājuši iespēju pasūtīt ne tikai individuāli pielāgotu bruģi, bet arī tam pieskaņotus labiekārtošanas elementus,” skaidro Brikers pārstāvis Eduards Cīrulis.

Foto: Comfort kolekcijas bruģis

Šīs sezonas tendences un jaunumi

Inovāciju process bruģa nozarē ir ļoti lēns. Piemēram, trīsstūra formas un sešstūra formas bruģis, kas Latvijas tirgū pieejams jau pāris gadus, joprojām ir nozares jaunums. Ja runājam tieši par to, kas modē ir šobrīd, jāsaka, pēdējos gados īpaši iecienīta ir Skandināvu Mozaīka un Dekor sērija melnā un gaiši pelēkā tonī. Šeit gan svarīgi pieminēt, ka ne vienmēr tas, kas ir modē, būs piemērotākā izvēle katrai mājai. Svarīgāk, tomēr ir piemeklēt bruģi, kas iederēsies kompozīcijā.

“Viena no interesantākajām tendencēm, ko pēdējā laikā pamanām, ir bruģa nomaiņa. Lai gan bruģis ir ilgmūžīgs produkts un vairums cilvēku to izvēlas visai dzīvei, arvien biežāk redzam, ka saimnieki vēlas nomanīt esošo bruģi pret ko jaunu, modernu un mūsdienīgu. Kādēļ? Atbilde meklējama kādus 20 gadus senā pagātnē. Tolaik bruģa izvēle bija ļoti šaura, un salīdzinājumā ar mūsdienu piedāvājumu bruģis, kas ieklāts pirms vairāk nekā 20 gadiem, vienkārši ir morāli novecojis,” secina Eduards.

Foto: Trijstūra formas bruģis

 

Bruģis - videi draudzīga izvēle

Bruģis ir ļoti ekoloģiska un videi draudzīga izvēle. Salīdzinājumā ar citiem seguma veidiem bruģis ilgi kalpo, ir viegli maināms, ērti lietojams un ekonomiski izdevīgāks risinājums. Turklāt tā ražošanā netiek izmantoti naftas produkti vai radīti CO2 izmeši un tas ir 100% pārstrādājams produkts. “Ja runājam tieši par Brikers, tad nebaidāmies sevi saukt arī par vienu no zaļākajiem bruģa ražotājiem Eiropā, jo 99% izejmateriālu bruģa ražošanai iegūstam tepat Latvijā, no lokālajiem piegādātājiem - tādējādi samazinot CO2 izmešu apjomu, kas rodas arī izejmateriālu piegādes laikā. Tāpat esam optimizējuši savu ražošanas procesu, lai radītu minimālus ražošanas atlikumus.” Brikers vadītājs prognozē, ka nākotnē pateicoties bruģa ekoloģiskajai dabai, tas pamazām varētu aizstāt asfaltu. Tādēļ uzņēmums jau tagad ir izstrādājis bruģa līniju, kas paredzēta ieklāšanai ar speciālu tehniku.

Foto: Eko formas bruģis

Bruģēšanas darbiem piemērotākais laiks

Mūsu platuma grādos bruģēšanas darbu uzsākšana, arī bruģa ražošana, vistiešākā mērā ir atkarīga no laikapstākļiem. Nepieciešams sagaidīt to laiku, kad zeme ir atsalusi. Kādu gadu tās var būt februāra beigas, citu - aprīļa vidus. Šis ir ļoti mainīgs faktors, tomēr tas nenozīmē, ka domas par skaistu, nobruģētu pagalmu jāatliek līdz pavasarim. Patiesībā, sagatavošanās posmam nav nekādu laika robežu. Visu cauru gadu iespējams domāt par savām vēlmēm, meklēt piemērotākos risinājumus, konsultēties ar speciālistiem un pasūtīt vēlamo. Jo ātrāk tiks pieņemta izvēle, jo lielāka iespēja uzsākt fiziskos bruģēšanas darbus sezonas sākumā.

Izmaksas

Bruģēšanas izmaksas lielā mērā variē no izvēlētā bruģa veida, krāsas, tekstūras, kā arī piegādes, papildmateriālu un darbaspēka izmaksām. Lai Tev būtu vieglāk gūt priekšstatu par bruģa iegādes cenu un arī vizualizēt galarezultātu, Brikers savā jaunajā mājaslapā ir izveidojis interaktīvu rīku ar kura palīdzību ir iespējams kombinēt bruģa formas, krāsas un tekstūras.

Aplūko plašo Brikers piedāvājumu uzņēmuma produkcijas stendā Katlakalna ielā 9a, Rīgā un jautājumu gadījumā sazinies ar ražotāju.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu