Nora Ikstena: mums nav vajadzīga līdztiesība - mums ir vajadzīga līdzvērtība!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Forums "Līdere 2021" lektori
Forums "Līdere 2021" lektori Foto: Publicitātes foto

Rakstniece Nora Ikstena forumā "Līdere 2021" uzsver, ka svarīgi ir rast dzīves līdzsvaru, kas ļauj atrast ceļu atpakaļ pie sevis, kā arī akcentē sievišķā spēka lomu, kas spēj pasauli pagriezt citā virzienā.

"Sievietes mistērija. Dzīvības devēja, zinātāja un tālāk zinību nodevēja. Zināt, kā aust, zināt, kādai jābūt maizes mīklai. Paaudžu lieta saplūst vienā sievišķīgā spēkā un

šis lielais, sievišķais spēks mums ir jāapzinās. Tas ir tik liels, ja mēs iesim pa labi, mēs radīsim mīlestību un gaišumu, ja mums kāja paslīdēs pa kreisi - mēs būsim krāsmatās. Mums ir jāmēģina atrast šis līdzsvars, un tā ir visgrūtākā lieta pasaulē. Un, kad šis līdzsvars nemanāmi atrodas, mēs atnākam pie sevis.

Pandēmija mums visiem bija arī iekšēja pandēmija. Tas laiks ir iznesis ārā to, ko mēs esam daudzkārt slēpuši sevī un no sevis. Dzīves kraujas brīžos nāk tās gaišākās atklāsmes.

Tāpēc es uzskatu, ka nevajag dzīvē sevi šaustīt arī par kādiem klupieniem, kritieniem, jo pēc tam nāk tā mākoņa zelta maliņa vai tās debesis," lekcijā runā rakstniece.

Forums "Līdere 2021" lektori
Forums "Līdere 2021" lektori Foto: Publicitātes foto

"Kad man jautā vai sievietēm - rakstniecēm ir tāda mūza? Es saku nē, viņām ir tāds mūzītis! Sēž uz pleca, tirinājas, un jātiek ar viņu galā. Bet ar to es negribu teikt, ka mums kaut kā būtu jānodala vai jācīnās par kaut kādu īpašu vietu uz šīs pasaules. Mīļās sievietes, mums nav vajadzīga līdztiesība - mums ir vajadzīga līdzvērtība! Līdztiesība nozīmē cīnīties par tiesībām, tās pierādīt. Teikt: tās ir manas tiesības! Bet, ja runājam par līdzvērtību, tad mēs saprotam, ka vīrietis un sieviete šajā pasaulē ir līdzvērtīgi. Ja es kā sieviete saprotu savu vērtību, es varu mīlēt vīrieti ar pilnu sirdi, jo viņš saprot savu vērtību," pauž rakstniece. 

Vairāk rakstnieces stāstīto skaties video!

Kamēr gaidām iedvesmas forumu "Līdere 2022",  "Egoiste" piedāvās divas reizes nedēļā no jauna noklausīties pēdējā foruma lektorus.

Vairāk par 2022. gada forumu "Līdere" lasi šeit.

Seko un iedvesmojies!

Foto: "Līdere 2021" 

Foto: "Līdere 2020"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu