Amerikas Savienotās Valstis paātrinās militārās tehnikas piegādes Ukrainai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien parakstīja Lendlīzes likumu, kas ļaus paātrināt ASV militārās tehnikas piegādes Ukrainai.

Baidens, Ovālajā kabinetā parakstot šo likumu, sacīja, ka ASV atbalsta ukraiņu "cīņu savas valsts un savas demokrātijas aizstāvēšanai pret Putina brutālo karu".

Baidens atzina, ka ASV jau iztērējusi miljardiem dolāru par militāro atbalstu Ukrainai, bet "padošanās agresijai izmaksā vēl vairāk".

Ar likumu par lendlīzes programmu attiecībā uz Ukrainas demokrātijas aizstāvēšanu 2022.gadā tiks paātrināta svarīgu militāro iekārtu un citu kritiski nepieciešamu sūtījumu piegāde Ukrainai, saīsinot birokrātiskās procedūras.

Baltais nams atgādināja, ka ši likuma pamatā ir "Otrā pasaules kara laikmeta [lendlīzes] programma, kas palīdzēja Eiropai pretoties Hitleram".

Prezidents piebilda, ka viņš parakstījis Lendlīzes likumu dienu pēc tam, kad ASV un Rietumeiropa atzīmēja hitleriskās Vācijas sakāves gadskārtu.

Viņš arī uzsvēra, ka pirmdien tiek atzīmēta Eiropas diena, kurā tiek svinēta Eiropas Savienības dibināšana 1950.gadā, radot "ekonomikas spēkstaciju" un "globālu spēku par mieru".

Jau ziņots, ka ASV Senāts 6.aprīlī vienbalsīgi pieņēma likumu, ļaujot prezidentam Džo Baidenam izmantot lendlīzes programmu, lai paātrinātu militārās tehnikas piegādes Ukrainai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu