Foto un video ⟩ Policija: lielākā daļa sanākušo pie pieminekļa ir izklīdināta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts policija

Valsts policija vēsta, ka ap pulksten 22.30 lielākā daļa personu, kas bija sapulcējušās pie t.s. Uzvaras pieminekļa, ir izklīdināta. "Ar pārējiem personāžiem notiek darbs. Dažos gadījumos policijai nācās pielietot spēku, aizturot personas," vēsta policija.

Jau vēstīts, ka otrdienas vakarā ap pustūkstotis cilvēku bija pulcējušies Uzvaras parkā. Daudzi no viņiem nolika ziedus padomju pieminekļa pakājē un turpināja uzkavēties šajā vietā. Lai gan policija publiski solīja nepieļaut pulcēšanos, Uzvaras parkā bija liels uz vietas stāvošu cilvēku pūlis. 

Pulksten 22.21 policija ziņoja, ka pūļa izklīdināšanā iesaistīts arī Speciālo uzdevumu bataljons.

Ap 23.00 ziedus un sveces ieskauj policijas mūris, notikuma vietā ir arī cilvēki ar Latvijas un Ukrainas karogiem, novēroja TVNET.

Dienas gaitā uz laiku pāris Uzvaras parkā esoši jaunieši pūļa iekšienē turēja rokās Krievijas karogu un skaļrunī atskaņoja tradicionālu krievu dziesmu, kurai vairāki klātesošie dziedēja līdzi. Kā novēroja LETA, policija tobrīd šīs darbības nepārtrauca.

Pieminekļa pakājē dažādi cilvēki ik pa laikam izsauca padomju armiju slavinošus saukļus, raisot vairāku klātesošo aplausus, vairāki cilvēki uzvedās trokšņaini, daži bija arī manāmi iereibuši un bravūrīgi. Daudzi turpretim stāv klusu un uzvedas mierīgi.

Pie parka bija novietots ļoti daudz personīgo transportlīdzekļu, brīvu stāvvietu gandrīz nebija.

TVNET jau ziņoja, ka policisti ir aizturējuši vīrieti, kurš bija spārdījis noliktos ziedus pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Kā novēroja TVNET, daudziem cilvēkiem, kas ieradušies Uzvaras parkā, rokās bija baloni oranži melnā krāsā, simbolizējot aizliegtās Georga lentes. Tāpat pie pieminekļa bija ieradušies daži politiķi, piemēram, Regīna Ločmele un Konstantins Čekušins.

Policijas pārstāvjiem arī neizdevās kādām jaunietim ieskaidrot, ka par agresorvalsts karoga nēsāšanu pienākas administratīvais sods, tāpēc soda vietā viņš saņēma atvainošanos no likumsargiem.

Vēlāk Rīgas pašvaldības policija ziņoja, ka persona ir aizturēta.

Policija apgalvo, ka kontrolē sabiedrisko kārtību un likumpaklausību pieminekļa apkārtnē. Iedzīvotāji tiek aicināti nesaasināt situāciju un neizvērst nekāda veida provokācijas vai fizisku konfrontāciju.

Policija norāda, ka ir pilnā gatavībā reaģēt, lai nepieļautu militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu, naida kurināšanu, huligāniska rakstura darbības vai citus sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējumus. Viss notiekošais tiek fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem un iegūtie materiāli tiks vērtēti, sola policija.

Nekādi publiski pulcēšanās pasākumi šajā dienā pieminekļa apkārtnē nav pieteikti un netikšot pieļauti. Arī līdz šim personām, kas ieradas Uzvaras parkā, netika un netiks atļauts pulcēties, apgalvo policija.

Tāpat policija atgādina, ka šodien aizvien ir spēkā pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums. Sods, ko par šādu pārkāpumu var piemērot fiziskai personai ir līdz 350 eiro, bet juridiskai līdz 1400 eiro. Savukārt par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā var tikt piemērots administratīvo sodu privātpersonām līdz 360 eiro, bet juridiskām personām līdz 2900 eiro.

Kā novēroja TVNET, īsi pirms pulksten 22.00 policija sāka bloķēt satiksmi ap Uzvaras parku.

Neskatoties uz to, ka pašvaldība šorīt jau bija aizvākusi pirmdien iedzīvotāju atnestos ziedus, otrdien cilvēki turpina nest ziedus, un patlaban tie ir plaši izvietoti pieminekļa pakājē.

Jau ziņots, ka ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsaukusi asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt ir gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki.

Latvijā policija līdz pirmdienas vakaram saistībā ar 9.maiju bija aizturējusi 13 personas un sākusi 28 administratīvā pārkāpuma procesus.

Koalīcija nesen vienojusies par atbalstu likumprojektam, ar kuru paredzēts atcelt juridiskos šķēršļus Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā pieminekļa nojaukšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu