Pēc notikumiem Pārdaugavā protestēt grib gan 9.maija svinētāji, gan Krievijas agresijas nosodītāji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ar pēdējo dienu notikumiem Rīgā, Uzvaras parkā, publiski neapmierinātību pauduši un aicinājumus uz protestiem izplatījuši gan tradicionālie 9.maija svinētāji, gan arī cilvēki, kuri nosoda Krievijas agresīvo rīcību un padomju armijas slavināšanai Latvijā grib pielikt punktu.

Latvijas Krievu savienība (LKS) savā "Facebook" lapā paudusi nosodījumu 9.maijā pie pieminekļa Uzvaras parkā nolikto ziedu aizvākšanai ar traktoru un izmešanai nākamajā rītā. Lai protestētu "pret patvaļu, kas 9. un 10. maijā notika Rīgā", partija aicina 13.maijā plkst.15 pulcēties uz mītiņu Rīgas Rātslaukumā.

Tikmēr Krievijas agresiju nosodoši iedzīvotāji mikroblogošanas vietnē "Twitter" dalās ar pārdomām, ka agresorvalsts Krievijas un Padomju Savienības slavināšanai Latvijā un necieņas izrādīšanai pret Latvijas valstiskumu un vēsturi būtu jāpieliek punkts.

Piemēram, uzņēmējs Ģirts Kalniņš tviterī ierakstījis, ka pēc tā, kas pirmdien un otrdien notika Pārdaugavā, sāk izskatīties, ka "būs jāsāk organizēt tautas akcija Pārdaugavas objekta tuvumā tuvākajās dienās", lai dotu pretsparu "morālajiem deģenerātiem". Arī mūziķis un pasākumu rīkotājs Ralfs Eilands sociālajos tīklos mudina, ka vajadzētu organizēt protestu pie pieminekļa. "Šis ir publiski plānots aicinājums visiem, kuriem šīs divas dienas uzsita pa nerviem," raksta mūziķis.

Vairāki komentētāji pauduši vēlmi piedalīties šādā akcijā, bet daži arī norādījuši, ka nekas speciāli nav jārīko, pietiek piektdien aiziet uz LKS rīkoto mītiņu. Šajā un līdzīgās publiskās sarunās vairāki tvitera lietotāji arī pauduši atbalstu Uzvaras laukumā esošā pieminekļa nojaukšanai un neizpratni par Valsts policijas rīcību, tolerējot dažādus iespējamus pārkāpumus un cilvēku necienīgu izturēšanos pie pieminekļa 9. un 10.maijā.

Kā ziņots, 9.maijā Rīgā, Uzvaras laukumā, pie pieminekļa tradicionāli bija pulcējies liels skaits cilvēku, kuri, pēc pašu vārdiem, atzīmēja padomju armijas uzvaru 2.pasaules karā. Pasākums, kā ierasts, izraisīja neizpratni daudziem patriotiski noskaņotiem iedzīvotājiem, kuri uzsver, ka 9.maijā Krievijā svinētā uzvara nozīmēja Latvijas okupāciju.

Nākamajā rītā internetā parādījās video, kā ar traktoru tiek sašķūrēti un izmesti pieminekļa pakājē saliktie ziedi. 9.maija svinētāji šādu rīcību uztvēra kā aizvainojošu un devās pie pieminekļa vēlreiz, no jauna noliekot tur ziedus un turpinot svinēt "uzvaras dienu".

Šādos apstākļos pie pieminekļa jau raisījās atšķirīgus viedokļus pārstāvošu cilvēku mutiski strīdi, taču policija tajos neiejaucās, vēlāk saņemot publiskus pārmetumus par bezdarbību un iespējamu pārkāpumu nenovēršanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu