Pabriks: Latvija piešķirs Ukrainai helikopterus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls.
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija varētu nosūtīt uz Ukrainu nesprāgušas munīcijas neitralizētājus un piešķirs ukraiņiem helikopterus, trešdien žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks nākamnedēļ dosies uz Briseli, kur nāks klajā ar aicinājumu sūtīt uz Ukrainu speciālistus, kuri varētu palīdzēt neitralizēt sprādzienbīstamus priekšmetus ukraiņu atbrīvotajās teritorijās.

Pabriks uzskata, ka lēmums par speciālistu nosūtīšanu būtu labāks, ja to pieņemtu vairākas valstis. Ja šāds lēmums tiktu pieņemts, tad Latvija būtu viena no pirmajām, kas gatava sniegta šāda veida palīdzību.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) nesprāgušas munīcijas neitralizētāji arī iepriekš piedalījušies starptautiskajās misijās un tepat Latvijā atmīnētāji katru gadu neitralizē prāvu Pirmā un Otrā pasaules karu mantojumu.

Pabriks arī atgādināja, ka Latvija turpina atbalstīt Ukrainu ar militārajiem resursiem, tostarp, ieročiem. Un viens no palīdzības veidiem būs arī helikopteru un to rezerves daļu nosūtīšana.

Latvijas Gaisa spēku rīcībā ir vairāki padomju periodā ražoti helikopteri, bet jau tuvākajos gados NBS tiks piegādāti četri jauni ASV helikopteri "Black Hawk". Aizsardzības ministrija informēja, ka nosūtot gaisa kuģus ukraiņiem Gaisa spēki nezaudētu savas spējas, taču konkrētu nosūtāmo lidaparātu skaitu ministrijā neminēja.

Pabriks arī informēja, ka ziedojumu vākšana un humānās palīdzības sniegšana Ukrainai nav apstājusies. Patlaban Aizsardzības ministrija konsultējoties ar Ukrainu sagatavojusi jaunas iniciatīvas ziedojumu vākšanai, lai kopumā savāktu vairāk nekā septiņus miljonus eiro.

Sabiedrība Aizsardzības ministrijai naudu nevarot pārskaitīt, taču līdzekļus var atvēlēt izmantojot organizācijas "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" starpniecību.

Izdodoties savākt šādu summu līdzekļus varētu novirzīt dažāda veida transportam, piemēram, apvidus automašīnām un bruņotām ātrās palīdzības automašīnām, bruņuvestēm, binokļiem, nakts redzamības iekārtām un citām precēm.

Ziedojumos saņemot 300 000 eiro Aizsardzības ministrija vēlētos tos novirzīt ievainoto ukraiņu karavīru rehabilitācijai Latvijā, skaidroja Pabriks.

Jau vēstīts, ka Latvija ir starp Eiropas līderiem palīdzības sniegšanā Ukrainas bruņotajiem spēkiem, sniedzot militāro atbalstu Ukrainai vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā, šādi nodrošinot ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa raķetes "Stinger".

Savukārt Latvijas iedzīvotāji gan individuāli, gan ar organizācijas "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" starpniecību kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī ir snieguši atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā gan finansiālā, gan mantiskā izteiksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu