Džonsons parakstīs drošības garantiju deklarācijas ar Zviedriju un Somiju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdien parakstīs drošības garantiju deklarācijas ar Zviedriju un Somiju, solot stiprināt militārās saites un atbalstīt abas valstis gadījumā, ja tām uzbruktu.

Džonsons vispirms ieradās Stokholmā, bet pēc tam devās uz Zviedrijas premjerministre Magdalēnas Andešsones lauku rezidenci Harpsundu, kur parakstīja deklarāciju.

Pēc tam Džonsons dosies uz Somiju, kur parakstīs līdzīgu dokumentu.

Gaidāms, ka Džonsons arī piedāvās palielināt Lielbritānijas militāro klātbūtni reģionā, cita starpā palielinot Karalisko gaisa spēku un Karalisko jūras spēku klātbūtni.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 24.februārī, gan Somija, gan Zviedrija nopietni apsver pievienošanos NATO.

"Mēs esam nelokāmi un nepārprotami atbalstām gan Zviedriju, gan Somiju un šo drošības deklarāciju parakstīšana ir simbols mūžīgām garantijām starp mūsu tautām," paziņoja Džonsons.

"Tas nav īstermiņa ielāps, bet gan ilgtermiņa apņemšanās stiprināt militārās saites un globālo stabilitāti, kā arī stiprināt Eiropas aizsardzību nākamajām paaudzēm," uzsvēra premjerministrs.

Lielbritānija šomēnes paziņoja, ka tā vienmēr atbalstīs Somiju, ja tai uzbruks Krievija, neatkarīgi no tā, vai Somija ir NATO dalībvalsts vai nav.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless sacīja, ka būtu neiedomājami, ka Lielbritānija nepalīdzētu Somijai vai Zviedrijai krīzes situācijā, arī tad, ja spēkā nebūtu oficiālu vienošanos.

Volless martā tikās ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti un Andešsoni Lielbritānijas izveidoto Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu sanāksmē. Šajā aliansē ietilpst Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu