Mēness augsnē pirmo reizi izdevies izaudzēt augus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Zinātniekiem pirmo reizi izdevies no Mēness atgādātā augsnē izaudzēt augus. Tas ir plats solis uz priekšu plānā uz Mēness nogādāt cilvēku, kas tur uzturētos ilgtermiņā.

Pētnieki izmantoja Mēness augsnes paraugus, kurus uz Zemes nogādāja “Apollo” astronauti. Visiem bija liels pārsteigums, kad divas dienas pēc sēklu iestādīšanas tās sāka dīgt, vēsta "BBC".

“Es nespēju pateikt, cik pārsteigti mēs esam. Katrs augs – vai nu Mēness, vai kontroles augsnē – pēc sešām dienām izskatījās līdzīgs viens otram,” teica pētniece Anna Liza Pola.

Pēc tam parādījušās atšķirības, proti, Mēness augsnē augošie augi sāka attīstīties lēnāk un nīkuļot. Par spīti tam šis ir ļoti liels un nozīmīgs sasniegums, saka pētījumā iesaistītie zinātnieki.

Viens no lielākajiem pētnieku izaicinājumiem ir tas, ka viņiem nav pietiekami daudz Mēness augsnes paraugu, ar ko eksperimentēt. Vairāk nekā trīs gadu perioda laikā, sākot no 1969. gada, NASA astronauti no Mēness atgādāja 382 kilogramus Mēness iežu, urbumu paraugu, oļu, smilšu un putekļu.

Floridas Universitātes pētnieku komandai tika piešķirts tikai viens kilograms Mēness augsnes, kas līdz tam ilgi glabājās noliktavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu