ES: Irānas kodolsarunu process var atsākties

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Iestigušās starptautiskās sarunas par Irānas kodolprogrammu pēc jaunām sarunām Teherānā atbloķētas, piektdien pavēstīja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

ES sūtņa Enrikes Moras šīs nedēļās misija, lai atdzīvinātu 2015.gada Irānas un pasaules lielvaru kodolpaktu, notika "labāk, nekā gaidīts", sacīja Borels.

"Sarunas bija iestigušas un tagad tās no jauna ir atklātas," žurnālistiem G7 sanāksmes kuluāros skaidroja ES augstākais diplomāts. "Pastāv perspektīva galīgās vienošanās panākšanai."

Moram šonedēļ Teherānā divas dienas bija sarunas ar Irānas vecāko sarunvedēju Ali Bageri.

Kā sacīja Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians, vizītē galvenā uzmanība pievērsta iniciatīvām, lai atrisinātu atlikušās domstarpības.

"Moras vizīte Teherānā un viņa sarunas ar manu kolēģi Bageri bija vēl viena iespēja fokusēties uz iniciatīvām, lai atrisinātu atlikušos jautājumus," sacīja Amirs-Abdollahians.

"Laba un ticama vienošanās ir iespējama, ja Savienotās Valstis pieņems politisku lēmumu un pildīs savas saistības," norādīja ministrs.

"Kontakti turpināsies," viņš piebilda.

Viens no galvenajiem klupšanas akmeņiem jaunas vienošanās ceļā ir Irānas prasība, lai ASV svītro Irānas Revolūcijas gvardi no teroristu organizāciju saraksta.

Kā sacīja Borels, "šīs domstarpības par to, ko darīt ar Revolūcijas gvardi", divus mēnešus kavējušas progresu sarunu ceļā.

Mora nodevis Teherānai ES vēstījumu, ka "mēs šādi turpināt nevaram".

"Atbilde bijusi pietiekami pozitīva", sacīja Borels. "Šādas lietas nevar atrisināt vienā naktī. Teiksim tā - lietas bija nobloķētas un tagad tās ir atbloķētas."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu